Съседка за бившия полицай, пребил баба си в Пловдив: Хубав човек, но като пие, не се търпи

Новини
14:12 - 05 Март 2024
1915
Съседка за бившия полицай, пребил баба си в Пловдив: Хубав човек, но като пие, не се търпи

Не сме разговаряли с Иван защо дойде да живее при баба си. Много разбран човек, много хубав, но като се напие не се търпи.

Така 77-годишната Ирина Атанасова описа бившия полицай Иван Дачев, подсъдим за убийството на баба си дома ѝ в Пловдив. Тя е била съседка на възрастната Гена Кръстева, грижила се за нея срещу заплащане и я виждала по три пъти на ден. Според Атанасова внукът не посягал на 95-годишната жена, но често между двамата избухвали скандали, когато той бил под въздействието на алкохол.

Кръстева издъхна в УМБАЛ "Свети Георги" след жесток побой в нощта на 13 срещу 14 декември 2022 г., за който е обвинен бившият служител от Трето районно управление. В последната година от живота си тя била обездвижена. Не можела да седне и дори да се завърти без чужда помощ. Сутринта на 14-и в дома ѝ отново пристигнала Атанасова. Тя заварила Гена със следи от удари и решила да извика бърза помощ. Иван Дачев обяснил, че жената е паднала от дивана, на който спяла. В болницата възрастната жена изпаднала в кома, а по време на първото заседание за определяне на мярка за неотклонение на внука ѝ прокурорът съобщи, че е починала. "Много съжалявам за случилото се. Опитах се да помогна и си изтървах нервите", обясни тогава в съдебната зала Дачев. Обвинението му беше преквалифицирано в умишлено убийство на човек в безпомощно състояние. Мъжът не се призна за виновен пред Окръжния съд в Пловдив и делото тръгна с разпит на свидетели.

По думите на съседката Гена Кръстева не се карала за нищо на внука си. "Упрекваше целия свят, че не му помага, но него не. Много пъти съм ѝ казвала, че той е на 45, как ще го гледат. Но тя за него беше като орлица", разказа Ирина Атанасова пред магистратите. Тя каза, че вечерта преди побоя не видяла внука в дома на баба си. В предишен разпит обаче е твърдяла друго, затова магистратите прочетоха предишните ѝ показания.

Пред разследващите Атанасова посочила, че щом Кръстева получила пенсията си, ѝ плащала 200 лв., а останалото прибирала в портмоне под възглавницата. Оплаквала се, че откакто Иван заживял при нея, парите изчезвали малко по малко. Съседката не ги чувала да се карат за пари, но Гена ѝ разказвала. Внукът понякога излизал и не се връщал за по няколко дни. Правил скандали и хвърлял предмети по баба си, но не ѝ поягал. Стаята не веднъж била разхвърляна, макар 95-годишната жена да не можела да става от леглото. Според показанията на Атанасова скандалите били поне веднъж седмично, но тя не подавала сигнали.

В някакъв момент Гена Кръстева помолила съседката да скрие и паспорта ѝ под възглавницата. "Не питах защо, но преди време ми беше казала, че внук ѝ искал да тегли кредит и ѝ го поискал", обяснила Ирина Атанасова.

Когато отишла да занесе вечерята на Гена Кръстева, гледачката заварила Иван Дачев в стаята ѝ. Жената не била удряна, но плачела. "Казваше: "Той ще ме убие". Не искаше да яде, беше много разстроена. Иван като ме видя ми се развика, че клюкарствам и съм звъняла на сестра му", разказала Атанасова. Мъжът бил видимо пиян, а щом баба му го Кръстева го питала дали е гладен, избухнал и започнал да псува.

На сутринта, когато се качила в апартамента, видяла Дачев прав, а в краката му имало "нещо като парцали" в кръв. Баба му била като в несвяст, не говорила. Имала следи от побой. Внукът обяснил, че е паднала от дивана, но според Атанасова лъжел. Бил против да викат бърза помощ, но съседката се обадила. Говорила и със сестра му, която поискала да знае в коя болница ще закарат 95-годишната жена, защото я било страх да се вижда с брат си.

След като чу показанията си, Ирина Атанасова посочи, че това е правилната история, но заради миналото време била забравила. Пред съда говори и Чавдар Георгиев, който живеел в съседния апартамент. Той също помагал на Гена Кръстева - когато трябва да се смени крушка или пък нещо да се премести. Откакто Иван заживял с баба си, спрял. Не си говорил с него, но в блока се носила мълва, че пиел. Сутринта след побоя Георгиев помогнал на шофора на линейката да свали Кръстева.

Призовани бяха и близките на бившия полицай. Сестра му Галина Дачева-Величкова отказа категорично да свидетелства. Баща му Запрян Дачев, който няколко мандата беше кмет на община "Марица", е бил хоспитализиран в деня на делото и не присъства в съда.

Разпитите на свидетелите продължават и утре.