Съседска дружба: Жена в мозъчна смърт спаси трима румънци

Близките на починалата сами попитали дали могат да дарят органите ѝ

Здраве
10:30 - 02 Октомври 2023
2272
Съседска дружба: Жена в мозъчна смърт спаси трима румънци

Трима души получиха шанс за нов живот. Донорската ситуация е реализирана в отделението по реанимация във великотърновската болница.

„До нея се стигна след изпадане в мозъчна смърт на 76-годишна пациентка след масивна мозъчна хеморагия. Черният дроб и бъбреците бяха годни за трансплантация. Румънски граждани получиха нов шанс за живот, защото нямаше подходящи реципиенти в България, а имаме сключено споразумение с Румъния“, обясни пред bTV координаторът д-р Сибила Маринова. 

„Когато обясних на близките, че пациентката е в мозъчна смърт, те сами попитаха дали могат да дарят органите ѝ“, посочи още тя.

„И друг път е имало донорска ситуация с вземане на органи за Румъния. На следващия ден след случая при нас, е имало донорска ситуация и във Варна и понеже и там не е имало реципиент, сърцето е отишло към Румъния“, обясни д-р Маринова. 

„Действа се бързо. Ние като координатори подаваме в изпълнителна агенция „Медицински надзор“ данните на пациента, подборът се извършва там. Оттам контактуват както с нашите трансплатационни центрове в България, така и с евротрансплант или към Румъния“, каза още тя.