Сашо Диков с байпас, спасиха го на косъм

Оперираха сърцето на Стажанта, който преди няколко месеца стана на 70 г.

Топ
22:25 - 12 Септември 2022
20635
Сашо Диков с байпас, спасиха го на косъм

Сашо Диков е бил на косъм от смъртта преди няколко седмици. Лекари са спасили живота на емблематичния тв водещ, който е претърпял спешна сърдечна операция в края на август, съобщава в. "България днес". Поставен му е байпас, тъй като стентовете при него вече не вършат работа.

Новината бе потвърдена както от Стажанта, така и от лекуващите го медици. Животоспасяващата операция е извършена от младия д-р Асен Келчев под наблюдението на светилото проф. Иво Петров. От думите им става ясно, че Сашо Диков е с много висок холестерол по рождение. Най-вероятно до операцията му се стига заради сърдечна недостатъчност, причинена от перманентно високите нива на холестерол.

"Вече съм добре! Възстановявам се. В началото беше доста сложно - правя две-три крачки едва-едва, с всеки изминал ден се чувствам по-добре и по-добре. След 5-часова операция и 25-сантиметров белег от сърцето до гърлого, вече мога да се движа и сам да се обслужвам", коментира журналиста.

"Операцията на Сашо Диков беше доста сложна. При него отдавна слагаме стентове, първият преди 10 години. След това се наложи и още да сложим. И мога да кажа, че г-н Диков е жив благодарение и на нашите усилия толкова години заедно, тъй като сърдечносъдовите заболявания поразяват все повече млади хора", казва проф. Иво Петров, с чиято помощ бе спасен журналиста.

Проф. Иво Петров от години бди над здравето на Сашо Диков

"Аз съм наследствено обременен, тъй като фамлилно имам високи нива на холестерол. Баща ми почина от инфаркт съвсем млад, едва на 54 години. И когато д-р Царева ми направи стрес теста преди операцията, направо се уплаши как съм жив изобщо", пошегува се със състоянието, към което е привикнал Сашо Диков, цитиран от вестника.

В края на юли Стажанта навърши достолепните 70 години. Все още не е ясно дали след операцията журналиста ще се върне на работа в предаването си по "Евроком", или ще се възстановява. Само преди няколко месеца Сашо Диков бе кандидат и за генерален директор на БНТ.

Младият д-р Асен Келчев извършва 5-часовата операция на Стажанта