Сашо Кадиев плаче в ефир: Моля, простете ми!

Любопитно
13:25 - 23 Февруари 2021
9760
Сашо Кадиев плаче в ефир: Моля, простете ми!

Актьорът и тв водещ Александър Кадиев със сълзи на очи помоли днес в ефир всички, които са се почувствали обидени от думите му за джендърите, да му простят. В предаването "Преди обед", което той води заедно с Десислава Стоянова, синът на Катето Евро сподели, че е израснал в семейство, което е толерантно към различните, но добави, че за него тези хора не са различни, а са хора като всички останали. 

Поводът за днешното извинение на актьора е протестно писмо, изпратено от група граждани до bTV, а поводът - твърдения по три теми на водещия Александър Кадиев, изказани в предаването „Преди обед“ на 12 февруари. Според авторите на писмото тези твърдения са трансфобски и расистки, а и фактологически неверни.

Днес, застанал прав до стената в студиото, Кадиев емоционално заяви, че е бил краен в изказванията си, но това се дължало на емоцията му. Тв водещият увери, че винаги е уважавал ЛГБТ-общността, както и хората с различен цвят на кожата и през ум не му е минавало да дискриминира или да унижава някого. 

"Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, която поднесох некоректно в ефир. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам. Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение", каза актьорът.

В извинението си тв водещият добави: "Единственият белег на цивилизованост във времето, в което е живеем, е толерантност. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните."

Първата тема, която предизвика недоволство у определени среди, се отнася до нови правила в болница в Съсекс, Великобритания, които Кадиев представя така: „Можем ли да говорим за един случай в Съсекс, Великобритания, който е малко особен? В Университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите „майка”, „кърмене” и „майчинство” в защита на транс хората и това е официално в тази болница. (…)

Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, но аз съм крайно несъгласен с това. Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?”

Според авторите на писмото информацията е представена подвеждащо. Не става дума за забрана акушерките да наричат майките майки, а за официалната документация в болницата, която си поставя за цел да включва всички. И за това, ако някой транс мъж или небинарен човек постъпи в болницата да ражда, да не бъде наричан „майка“ против волята си. (Т.нар. трансмъже са биологично родени жени. Затова те са в състояние да раждат, б.р.)

Втората тема, предизвикала възмущението на авторите на писмото, е за афроамериканците и азиатците, които според Кадиев не могат да правят филми, и за липсата на известни афроамерикански поети. Водещият казва: „Ама ние нямаме нищо против, ама да кажем той, афроамериканецът или азиатецът, като не може, горкият, да направи филм, аджеба, защо трябва да се бута да прави филм?

Има хора, които могат да правят филми и те са просто… така се случило. С друг цвят на кожата. То не е защото ние искаме. Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?“

Третата тема, засегната в писмото, е и поводът за думите на Кадиев за афроамериканците и азиатците. Той заявява: „И нещо повече – това наречено разнообразие, за което се говори. В Холивуд знаете какво стана вече по новите правила за Оскари и прочие. Трябвало задължително да присъстват хора от различни раси в една продукция, иначе тя нямало да бъде.“

Според авторите на писмото изказването на водещия е „открито расистко, насаждащо мисленето, че само хора с бял цвят на кожата би трябвало да се занимават с филмово изкуство и че цветнокожи хора нямат мястото или качествата да творят в сферата на киното.“

При липса на адекватна реакция на BTV авторите на писмото заплашиха да подадат сигнали към Комисията за журналистическа етика, Съвета за електронни медии, както и до съда – заради допуснатата в изказванията дискриминация. Най-вероятно чрез официалното извинение на Александър Кадиев в ефир скандалът ще бъде приключен.