Сашо Морфов: Кандидатът на ДПС Мариус Донкин се гаври с "Хъшове"

Режисьорът оттегля славната си постановка, докато директора на Народния театър не бъде сменен

Новини
17:11 - 29 Юли 2021
11668
Сашо Морфов: Кандидатът на ДПС Мариус Донкин се гаври с "Хъшове"

Легедарният режисьор Александър Морфов оповести в отворено писмо, разпратено до "зрители и актьори", че оттегля емблематичната си постановка "Хъшове", докато директор на Народния театър е Мариус Донкин. Морфов пише в позицията си, че спектакъла, който цели 2 години не бе игран уж заради мерките срещу Ковид-19, умишлено е саботиран от управата на театъра, а на актьорите не се дава възможност да репетират.

Мариус Донкин преди години беше кандидат на ДПС за общински съветник в София. Смята се, че именно благодарение на движението той печели конкурса за директор на Народния театър

В острото си писмо Морфов напомня позабравения факт, че преди години Мариус Донкин бе кандидат за общински съветник в София от листите на ДПС. Режисьорът дори намира връзка с това, че Донкин умишлено не поставя най-знаменитото произведение на Иван Вазов, за да е в услуга на "партийните си съветници" от ДПС. Lupa.bg публикува дословно текста на Морфов:

"Е, приятели, Хъшове, какво ще кажете?

Директорът на театъра, на Народен театър „Иван Вазов“, кандидатът за общински съветник на ДПС Мариус Донкин, разрешава да се играе спектакъла „Хъшове“, без да осигури никакви репетиции за възстановяване на спектакъла, който от две!!! години е свален от репертоара, както и всички други мои спектакли! Разбира се, тази гавра е с цел ние сами да се откажем от възможността да изиграем спектакъла, лишени от НОРМАЛНИТЕ и НЕОБХОДИМИ репетиции за възстановяването на "Хъшове" и да бъде прехвърлена отговорността върху нас!

Кандидатът на ДПС Донкин организира „Общонационално турне в чест на годишнината от смъртта на Иван Вазов и не включи най-емблематичното произведение на Вазов — „Немили недраги“. Може би съветника на ДПС не знае, че „Хъшове“ е драматизация на повестта „Немили недраги" или може би неговите партийни съветници са решили, че не е добре за ДПС този спекакъл да съществува в репертоара на Народния театър! Кандидатът за общински съветник на ДПС — Мариус Донкин е ВАШИЯТ ДИРЕКТОР!

Мълчете си и си трайте! Гордейте се!

С огромно съжаление и извинение към нашите зрители трябва да обявя, че спектакълът „Хъшове“ няма да се играе на сцената на Народен театър "Иван Вазов“, поне докато този човек е директор на театъра!“