Сашо Морфов призна: Заболя ме от предателството на актьорите

Аз съм син на офицер, а президента Радев забрави веруюто за чест и достойнство; Къде беше Комисията по дискриминация, когато сиянието Борисов нарече Цвета Караянчева "проста кърджалийска пу*ка?

Новини
19:40 - 16 Март 2023
4420
Сашо Морфов призна: Заболя ме от предателството на актьорите

Големият режисьор Александър Морфов, който наскоро беше уволнен дисциплинарно от Народния театър след дълъг конфликт с директора Васил Василев и бившия пиар на трупата Велислава Кръстева, обяви днес, че се е почувствал обиден най-много от предателството на актьорите и това, че е получил подкрепа само от двама от тях.

Той не спомена имена, но от началото на напрежението в театъра публична подкрепа за него заявиха Валери Йорданов и Албена Колева, които организираха и подписки в негова защита. Морфов обяви, че преди Нова година в театъра са били раздадени премии в огромен размер - между 8 000 и 18 000 лв., като по думите му целта е била останалите в трупата "да бъдат подкупени и да променят позицията си". Тъкмо с парите той обясни и участието на част от колегите му в срещата с президента Румен Радев, на която беше декларирана категорична подкрепа за директора на трупата Васил Василев.

Сашо Морфов се появи на протестнотошествие на основаното преди дни "Движението за култура"

"Това, което се случва в Народния театър, е огледално на това, което се случва в държавата", заяви днес Морфов пред журналисти. Той се включи в протестно шествие в центъра на София на учреденото преди дни "Движението за култура", което настоява за оставката на директора на Народния театър и за законодателни промени. В шествието се включиха десетки популярни лица от различни области на културата.

Пред медиите Александър Морфов разказа, че е син на офицер и баща му винаги го е учил на чест и достойнство. След което обвини президента Румен Радев, че превръщайки се от висш офицер в президент и политик, е забравил веруюто за чест и достойнство. "

Нашата държава в момента се управлява от една политическа амнезия. Никой не си спомня какво беше преди шест месеца. Никой не си спомня за кюлчета, чекмеджета", допълни той.

Режисьорът с възмущение попита къде е била държавната Комисия по дискриминация, която сега проверява него заради сблъсъка му с вече бившия пиар на театъра Велислава Кръстева, когато преди няколко години "сиянието Борисов нарече бившия председател на Народното събрание Цвета Караянчева тъпа кърджалийска пу*ка". "Къде бяха всичките тези стотици женски организации, които не излязоха и не го обсипаха с камъни, яйца и домати? Нямаше никаква реакция за това, че той унизи една жена пред всички в тази държава. Тази жена обаче направи още по-лошо - тя унищожи женското достойнство на всички жени в България. Вместо да го заплюе и да напусне партията, тя се усмихна и с една целувка по челото, тя унизи жените в България", заяви Морфов.

На въпрос на репортери защо не е реагирал още при назначаването на Велислава Кръстева за пиар на театъра, режисьорът отговори, че не я е познавал преди това. Добави, че тя му е била представена като човек, който е работил преди това в Министерството на културата и не е бил наясно с биографията ѝ на пиар и депутат на ДПС. След това уточни, че с появата си на изборите на 2 октомври 2022 г. , когато придружаваше почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, Кръстева го е унизила и затова е надраскал вратата й с надписи "ДПС" и "Изчезвай" - случаят, който отключи споровете в Народния театър.