Сашо Томов издига Радев за втори мандат, без да го пита

"Заедно за промяна" зове опозиционните организации да подкрепят президента

Топ
15:32 - 28 Януари 2021
2760
Сашо Томов издига Радев за втори мандат, без да го пита

Движение "Заедно за промяна" на Александър Томов инициира подписка за издигането на президента Румен Радев за втори мандат, съобщиха от движението. Бившият вицепремиер уточни, че не са искали разрешение от президента Радев за подписката, нито са търсили неговото мнение. Тя е изключително тяхна инициатива.   

В открито писмо, от движението предлагат на опозиционните парламентарни и извънпарламентарни сили да заявят подкрепата си за Румен Радев и призовават всички да се включат в подписка за издигането му за втори президентски мандат, съобщава БТА. 

"Президентът открито и смело застана миналата година на страната на протестите, той не раздели нацията, както го обвиняват неговите критици, а стана знаме и обединяваща сила на всички, които са недоволни от корупцията, ниските доходи и слабото управление на страната. Румен Радев стана естествен лидер на промяната, за която жадува по-голяма част от българския народ", се посочва в документа, представен от проф. Гена Велковска, член на ръководството на Движение "Заедно за промяна".

Като посочват, че в протестите миналата година участваха хора с различна идейна ориентация, които ще се явят на парламентарните избори на 4 април чрез няколко блока, от движението заявяват, че това не отменя задачата да се постигне максимално възможна предизборна и следизборна консолидация на всички, които се борят за промяна на модела на властта. От движението посочват, че президентът Радев е логичното обединяващо звено между всички тях.

От "Заедно за промяна" заявяват също, че подкрепата на инициативата им е ясен разграничителен знак между привържениците на статуквото и тези, които искат промяна.

Документът е подписан ръководството на Движение "Заедно за промяна" - проф. Александър Томов, проф. Гена Велковска, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Динко Динков, проф. Иван Станков, проф. Трендафил Митев, проф. Гарабед Минасян, проф. Ганчо Ганчев, Васил Младенов, Димитър Митев, Николай Къркеланов, както и от други 60 представители на движението.

Александър Томов посочи, че първият етап на инициативата ще бъде до края на март като целта е да се търси обединяващо звено на всички, които искат политическа промяна. Ще имаме нужда от обединение след изборите, формиране на стабилно правителство и стабилизация на държавата, допълни той.

Единението се получи по време на протестите миналата година - президентът Радев застана категорично страната на тези, които искат промяна, посочи още Томов. В отговор на въпрос Александър Томов коментира, че от всички президенти на България двама са заемали категорична позиция, когато се е налагала промяна - д-р Желю Желев и Румен Радев.