САЩ: 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът

Топ
21:04 - 20 Април 2024
3582
САЩ: 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът

Камарата на представителите на Конгреса в САЩ гласува „за“ отпускане на нов пакет военна и финансова помощ за Украйна. Пакетът е от малко над 60 млрд. доалра. 101 републиканци и 210 демократи го подкрепиха. Сега отново думата Сенатът.

Какво точно гласува Камарата на представителите като помощ за Украйна - отделен законопроект в по-голяма рамка от общо 4 законопроекта за американска помощ за външни съюзници, научете параметрите в този материал.

На първо място, Камарата на представителите гласува т.нар. Четвърти законопроект – този, който иска забрана на TikTok в САЩ. Той е най-общо насочен към националната сигурност на Съединените щати и включва и гаранция да се ползват замразени руски активи в помощ на Украйна – 8 млрд. долара. Ако законопроектът бъде одобрен от Сената и подписан от американския президент Джо Байдън, то компанията-собственик ByteDance ще трябва да продаде TikTok в рамките на 9 месеца, ако иска достъп до американския пазар. В противен случай приложението на социалната мрежа няма да се продава за САЩ. Байдън може да удължи с 90 дни срока, ако сметне, че има съществен шанс за сделка за продажбата на TikTok.

Веднага след това, бързо беше одобрен т.нар. Тихоокеански пакет. Той е насочен главно за Тайван. Най-важното от него – 8,1 млрд. долара за операции, предназначени да сдържат Китай в Индо-Тихоокеанския регион, както и 3,3 млрд. долара за развитие на инфраструктура за подводници плюс 2 млрд. долара за военна помощ за Тайван и други американски партньори в региона, като Филипините. 206 демократи и 169 републиканци подкрепиха този законопроект.

Припомняме, че всичко гласувано ще трябва да получи одобрението на Сената и то без допълнителни поправки, за да може американският президент Джо Байдън да го подпише, да се превърне в закон и американците да се задействат с доставки на оръжие.