САЩ: Ако Иран ескалира, ще отговорим решително

САЩ
20:44 - 23 Октомври 2023
3295
САЩ: Ако Иран ескалира, ще отговорим решително

Докато Израел се подготвя за очаквано сухопътно нахлуване в Газа, докато насилието ескалира по ливанската граница и в окупирания Западен бряг, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че е загрижен за това, че иранските проксита потенциално се насочват към американски персонал - и САЩ ще бъдат готови да "отговорят решително" на всякакви атаки, ако е необходимо, пише СиБиЕс.

"Загрижени сме за възможността ирански подставени лица да ескалират атаките си срещу собствения ни персонал, собствения ни народ", каза Блинкен по време на участие във Face the Nation. "Предприемаме всички мерки, за да сме сигурни, че можем да ги защитим и ако е необходимо, да отговорим решително."

Блинкен добави, че конфликтът с Иран "изобщо не е това, което търсим, изобщо не е това, което искаме, но ще бъдем подготвени, ако това е, което те решат да направят".

Федералните служители са предпазливи, след като атаката на палестинската въоръжена групировка Хамас срещу Израел на 7 октомври постави началото на опустошителна и смъртоносна нова глава от войната между екстремистите и еврейската държава, с хиляди убити и ранени от двете страни, главно цивилни и други все още са заложници от Хамас.

Двама заложници от САЩ и Израел, майка и дъщеря Джудит и Натали Раанан, бяха освободени от Хамас в петък.Блинкен каза, че "не може да говори" с подробности за хората, които са държани за заложници от Хамас.

"Искаме да сме сигурни, че хуманитарната помощ пристига и двете страни са много загрижени за заложниците", каза Блинкен. "Има много, много израелци, които са заложници и, разбира се, заложници от други националности. Така че ние работим, за да направим всичко възможно, използвайки каквито и да е лостове, партньорства, взаимоотношения, за да ги измъкнем. Израел прави същото .. Но по отношение на това, което говорим с Израел по отношение на техните военни операции, то наистина е фокусирано както върху това как го правят, така и върху това как най-добре да постигнат резултатите, които търсят."

Израелската армия удря Газа с въздушни удари, като същевременно изглежда от дни е на ръба да започне наземна инвазия. Израел си разменя огън с ливанската Хизбула - въоръжената групировка, която е подкрепяна от Иран - почти ежедневно от началото на войната, предизвиквайки опасения, че конфликтът ще се разпространи в целия регион. Повече от 4300 души са убити в Газа, според подкрепяното от Хамас палестинско министерство на здравеопазването.

Президентът Байдън повтори в четвъртък вечерта миналите си забележки относно потенциалното участие на Иран във войната в обръщение в Овалния кабинет, където каза на американския народ, че засилването на подкрепата на САЩ за Израел, както и за Украйна на фона на продължаващата война на страната с Русия, е от решаващо значение за защита на интересите на националната сигурност на САЩ. Тъй като Иран подкрепи нахлуването на Русия в Украйна, както и крепостта на Хамас в Газа, Байдън предупреди иранските лидери в обръщението си, че САЩ "ще продължат да ги държат отговорни".

Запитан какво има предвид Байдън с това, Блинкен каза, че администрацията отстоява своя подход за възпиране на всеки опит на прокси сили да се възползват от вече ескалиращата ситуация.

"Е, това, което вече видяхте... е много ясно послание от президента, подкрепено от разполагането на две от нашите най-големи бойни групи самолетоносачи, за да сме сигурни, че е ясно. Никой не трябва да се възползва от този момент да ескалира до по-нататъшни атаки срещу Израел или за атаки срещу нас, срещу нашия персонал", каза Блинкен.

"И това е предназначено да възпира, предназначено да изясни, че никой не трябва да използва този момент по никакъв начин за ескалация", продължи той. "Никой не иска втори фронт, трети фронт и в същото време искаме да сме сигурни, че нашите собствени хора в региона, където и да са те, са в безопасност и защитени и че ние сме на място, както трябва да отговорим решително, ако имаме нужда."

САЩ увеличават военното си присъствие в Близкия изток, като министърът на отбраната Лойд Остин каза в изявление миналата седмица, че този ход идва в отговор на "скорошните ескалации от Иран и неговите прокси сили". Остин каза в събота, че САЩ ще преразположат една от своите ударни групи в Персийския залив и ще изпратят допълнителни системи за противовъздушна отбрана в региона, като същевременно поставят повече американски сили на "подготовка за разгръщане".