САЩ бойкотират кубинските пури, ром и хотели

Туристите финансирали комунистическата диктатура

Актуални новини
12:57 - 24 Септември 2020
1563
САЩ бойкотират кубинските пури, ром и хотели

Пътуващите до Куба граждани на САЩ да отсядат в частни къщи за гости вместо в притежавани от режима хотели. Призива отправи Кари Филипети – помощник държавен секретар за Западното полукълбо. Тя даде телефонен брифинг за журналисти в Маями и Брюксел.

Поводът бяха наложените вчера от Белия дом нови санкции срещу Куба. На пътуващите до острова граждани на САЩ се забранява да отсядат в 433 имота, собственост на режима в Хавана или негови приближени. За тези места американците дори не могат да правят резервации.

Забраняват се и пътуванията до Куба за определен вид състезания, представления и други събития. Спира се и вносът на кубински ром и тютюневи изделия.

"Режимът и армията в Куба владеят туризма, алкохолната и тютюневата промишленост. Този факт се корени в извършената от режима на Кастро преди десетилетия кражба на частна собственост за милиарди долари. Хватката върху тези индустрии финансира политиката на репресии. Режимът използва приходите от хотелите, производството на ром и пури, за да финансира своите репресивен апарат за сигурност и армия, които бият, изтезават и хвърлят в затвора кубинците. Той финансира и намесата си във Венецуела, за да подкрепя незаконния режим на Николас Мадуро. На практика Венецуела е третирана като кубинска колония", изтъкна Филипети.

Затова тези, които искат да пътуват до Куба или смятат да си купят нещо оттам, трябва да бъдат наясно, че парите им финансират режима. Тези пари отиват при богат негов приближен, който не смята, че кубинският народ трябва да има думата в собствената си страна.

За щастие това има алтернатива, каза помощник държавният секретар. Много предприемачи, работещи за собствена сметка, стопанисват къщи за гости, в които се предлага услугата „легло и закуска“. Политиката на режима обаче пречи на тези хора да разгърнат потенциала си чрез откриване на работни места и така да изхранват семействата си.

"Промените в регулациите ще гарантират, че пътуващите американци ще подкрепят къщите за гости, а не държавните хотели. Американските потребители няма неволно да подкопават чрез консумация на ром и тютюневи изделия стремежите на кубинците към демокрация и благоденствие. Нито ще пътуват с цели, облагодетелстващи кубинския режим", каза Кари Филипети.

Разбира се, има и притежавани от държавата къщи за гости. Те обаче са включени в списъка с 433 имота.

С новите мерки САЩ се надяват да лишат правителството в Хавана от един сериозен източник на приходи.

Тази политика ще продължи и след края на пандемията от коронавирус, зарече се Филипети. Тя призна, че в момента пътуванията до острова от САЩ са минимални именно заради коронавируса.

Анализатори смятат, че новите санкции са опит на президента Доналд Тръмп да привлече на своя страна кубинската общност във Флорида за изборите на 3 ноември. Този щат е сред т.нар. колебаещи се и може да бъде едно от местата, където ще се реши битката за Белия дом. През 2000 г. точно във Флорида се наложи повторно ръчно преброяване на бюлетините, което доведе до победа на Джордж Буш-младши срещу Ал Гор.