САЩ бори пандемията с $2 трилиона

Икономика
15:16 - 25 Март 2020
2320
САЩ бори пандемията с $2 трилиона

Американският президентът Доналд Тръмп и Сенатът постигнаха споразумение по пакета от мерки за общо 2 трлн. долара долара за стимулиране на икономиката, пострадала от пандемията от коронавирус, съобщиха световните агенции. Борсите реагираха на новината с рекорден ръст. Индексът Дау Джоунс скочи с 11.4% - най-големият дневен ръст след Голямата депресия.

В пакета са предвидени 500 млрд. долара директни плащания към американските граждани за шоково раздвижване на икономиката, 500 млрд. долара за тежко ударената индустрия, 350 млрд. долара за малкия бизнес, 250 млрд. долара за хората, загубили работата си през последните седмици, 150 млрд. долара за различни инициативи в здравната система.

"След продължителни дни интензивни преговори Сенатът постигна споразумение между двете страни (демократи и републиканци - бел.р.) по исторически план за подкрепа на икономиката срещу тази пандемия. Ще одобрим текста по-късно днес", каза сенаторът републиканец Мич Макконъл.

Очаква се президентът Тръмп бързо да подпише споразумението. Първоначално демократите се противопоставяха на споразумението, зашото смятаха, че не са предвидени достатъчно мерки за работниците, но сега съобщиха, че са удовлетворени от крайния пакет.