САЩ дават 1,3 млрд. долара за възстановяване на Украйна

Украйна
13:15 - 21 Юни 2023
2205
САЩ дават 1,3 млрд. долара за възстановяване на Украйна

Съединените щати отпускат още 1,3 милиарда долара помощ на Украйна. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от "Ройтерс".

Средствата ще бъдат предназначени за възстановяване на електроснабдителна мрежа на страната и модернизация на нейните пристанища, железопътни линии и друга инфраструктура.

"С подкрепата на Конгреса на САЩ ще предоставим над 1,3 милиарда долара допълнителна помощ, за да помогнем на Украйна да постигне тази цел", подчерта той.

От тази сума 520 милиона долара ще бъдат за подпомагане на Украйна да възстанови повредената си енергийна мрежа, а 657 милиона долара ще бъдат използвани за подпомагане на модернизирането на нейните гранични пунктове, пристанища, железопътни линии и друга критична инфраструктура.

Около 100 милиона долара пък са предвидени за подпомагане на цифровизацията на украинските митници и други системи "за увеличаване на скоростта и намаляване на корупцията", а с други 35 милиона долара ще бъде подпомогнат украинският бизнес чрез финансиране и застраховане.

Блинкън посочи, че новата помощ идва в допълнение към отпуснатите над 20 милиарда долара икономическа подкрепа и помощ за развитие, предоставени от Съединените щати на Украйна.