САЩ: Глобалното затопляне е заплаха за националната сигурност

В документа се споменават 11 държави, които, според САЩ, са „най-уязвими”

САЩ
13:14 - 22 Октомври 2021
1128
САЩ: Глобалното затопляне е заплаха за националната сигурност

Разузнавателните служби на САЩ за първи път изготвиха специален отчет за последиците от измененията на климата, в който глобалното затопляне е признато за заплаха за националната сигурност.

Разсекретена версия на документа бе публикувана от Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) и цитирана от Дойче веле.

„По наша оценка, измененията на климата ще увеличава все повече рисковете за интересите на националната сигурност на САЩ”, се казва в доклада, представен от директора на службата Аврил Хейнс.

В документа се споменават 11 държави, които, според САЩ, са „най-уязвими” от гледна точка на способността си да се подготвят за екологични и социални кризи, предизвикани от климатичните промени, и да реагират. Сред тях особено безпокойство предизвиква Афганистан заради горещините, сушата, недостига на вода и неефективното управление.

В доклада са отбелязани различията в подхода към решаването на проблемите с климатичните промени и се казва, че страните, които разчитат на износа на изкопаеми горива, за да подкрепят своите икономики, „ще продължават да се противопоставят на бързия преход към свят с нулеви емисии на въглероден диоксид, тъй като се опасяват от свързаните с това икономически, политически и геополитически разходи”.

Като фактор на напрежение се отбелязва, че държавите „ще се борят за контрол върху ресурсите и доминиращите нови технологии, необходими за прехода към чиста енергия“. В тази връзка докладът споменава специално Китай.