САЩ: Готови сме да обучаваме украински пилоти на F-16

Украйна
11:17 - 22 Август 2023
1191
САЩ: Готови сме да обучаваме украински пилоти на F-16

САЩ са готови да обучават украински пилоти на изтребители F-16, ако европейските партньори нямат достатъчно капацитет да обучат толкова пилоти, колкото иска Киев. Това заяви говорителят на Пентагона Сабрина Сингх на 21 август.

"Това е условието. Така че, ако Дания и Нидерландия поемат водеща роля в обучението, ако те просто нямат капацитета да обучат толкова пилоти, колкото Украйна иска да изпрати или планира да изпрати, тогава ние ще помогнем за обучението в Щатите", заявиха от Министерството на отбраната във Вашингтон.

Говорителят на Пентагона уточни, че общият брой на пилотите, които ще преминат обучението, ще бъде определен от Украйна. Въпреки това тя добави, че всички те първо трябва да преминат "значително обучение по английски език", което се очаква да отнеме известно време.

70 украински военни - пилоти и наземен персонал - ще преминат обучение за F-16 в Дания. Те са първата вълна, която ще бъде последвана от втора и трета, заяви вчера говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат.

След месеци на продължителни дискусии, на 19 август министърът на отбраната Олексий Резников потвърди, че първите украински пилоти, инженери и техници са започнали шестмесечното обучение на F-16.

При посещението на президента Володимир Зеленски в Гърция вчера държавният глава на Украйна заяви, че гръцкото правителство също е поело ангажимент да окаже помощ на Украйна при обучението на нейните пилоти на F-16.

В същото време първите членове на НАТО потвърдиха, че ще предоставят свои самолети F-16 на Украйна, след като бъдат изпълнени условията. Нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че Киев ще получи изтребители от Дания и Нидерландия, без да уточнява броя им. Зеленски обаче каза след срещата си с Рюте, че Украйна ще получи 42 броя F-16 в рамките на "пробивно споразумение".