САЩ и ЕС наложиха санкции на Русия за Навални

Това са първите санкции на новата администрация на президента Джо Байдън срещу Москва

Свят
17:45 - 02 Март 2021
658
САЩ и ЕС наложиха санкции на Русия за Навални

САЩ наложиха санкции на седем висши представители на правителството на Русия, след като разузнаването заключи, че Москва стои зад отравянето на опозиционера Алексей Навални, информира АФП.

При координирани действия ЕС и САЩ подновиха призивите Русия да освободи Навални.

Висш американски представител обяви, че американското разузнаване смята, че служители на Федералната служба за сигурност на Русия са използвали новичок за отравянето на Алексей Навални на 20 август 2020 г.

Представители разкриха, че САЩ налагат санкции на "седем висши членове на руското правителство". По-късно днес ще бъдат разкрити подробности.

Тя също обявиха, че САЩ ще ограничат износа за Русия, след като президентът Джо Байдън се закани да действа по-твърдо към Москва.

"Изпращаме ясен сигнал на Русия, че има последици при използване на химически оръжия", каза друг представител.

Руски медии съобщават, че САЩ налагат санкции и на 14 организации, свързани с производство на биологични и химически оръжия.

Това са първите санкции на новата администрация на президента Джо Байдън срещу Москва. 

По-рано днес бе потвърдено, че ЕС е наложил санкции на главния прокурор на Русия Игор Краснов, началника на Следствения комитет Александър Бастрикин, шефа на Федералната служба за изпълнение на наказанията (затворите) Александър Калашников и командира на "Росгвардия" Виктор Золотов.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.