САЩ и ЕС откриха нов фронт на конфликт - цифров данък

Европейските държави смятат, че технологичните компании не плащат достатъчно данъци

Свят
14:18 - 18 Юни 2020
994
САЩ и ЕС откриха нов фронт на конфликт - цифров данък

Франция съобщи, че решението на САЩ да напуснат глобалните преговори как да се облагат с данъци технологични компании като Гугъл, Амазон и Фейсбук е "провокация". ЕС обяви, че може едностранно да наложи цифрови данъци, дори и да не бъде постигнато споразумение до края на годината, информира "Ройтерс".

Това е поредният трансатлантически спор в сферата на търговията, след като в сряда Вашингтон потвърди, че напуска преговорите с европейските страни за приемане на нови данъчни правила за дигиталните фирми, тъй като няма напредък.

Близо 140 държави участват в инициираните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) преговори за първата голяма промяна в правилата за цифровия данък от поколение.

Целта е постигане на споразумение до края на 2020 г., но сега това се изплъзва след решението на Вашингтон и предстоящите президентски избори в САЩ през ноември.

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че Франция, Великобритания, Италия и Испания съвместно отговориха на писмо на финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин, с което обяви оттеглянето на страната.

"Това писмо е провокация. Това е провокация към всички партньори от ОИСР, когато ние сме на сантиметри от споразумение за облагане с данъци на дигиталните гиганти", подчерта Льо Мер пред радио France Inter.

Говорител на испанското правителство обяви, че Мадрид и другите европейски държави няма да се подадат на заплахите на друга държава в спора за цифровия данък.

Европейските държави смятат, че технологичните компании не плащат достатъчно данъци в държавите, където правят бизнес, защото могат да местят печалбите си по света с малка физическа инфраструктура. Вашингтон е против едностранно налагане на цифров данък на компаниите без сделка в рамките на ОИСР.

Икономическият еврокомисар Паоло Джентилони заяви, че Европейската комисия иска глобално решение за корпоративно данъчно облагане през XXI век.

"Ако това се докаже като невъзможно тази година, ние заявихме ясно, че ще пристъпим към ново предложение на ниво ЕС", предупреди той и добави, че данъците могат да бъдат въведени без глобална сделка.