САЩ и ЕС спират наказателните мита по спора "Боинг"-"Еърбъс"

Новини
19:23 - 05 Март 2021
2262
САЩ и ЕС спират наказателните мита по спора "Боинг"-"Еърбъс"

Европейският съюз и САЩ се договориха да спрат временно наказателни митнически тарифи за милиарди долари върху европейски и американски продукти, облекчавайки по този начин 17-годишния трансатлантически спор за незаконна държавна помощ за най-големите производители на самолети в света "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing), съобщава агенция Блумбърг, цитирайки свои източници, запознати с въпроса.

Спирането на двустранните наказателни мита е за четири месеца и това официално може да стане факт още днес (5-и март), казаха лица, решили да запазят анонимност, тъй като информацията не е публична.

Службата на търговския представител на САЩ не отговори веднага на искане за коментар на агенция Блумбърг.

Битката за държавната помощ на ЕС за Airbus и на САЩ за Boeing Co. доведе до въвеждането на двустранни мита, разрешени от Световната търговска организация, които бяха на обща сума от 11,5 милиарда долара в трансатлантическа търговия и засегнаха редица индустриални, селскостопански и потребителски стоки.

През ноември 2020 г. ЕС наложи мита на американски стоки за 4 млрд. долара  - около година, след като администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп пренебрегна европейската молба да се въздържа от налагане на налози върху вноса на стоки от блока за 7,5 млрд. долара.

Според Блумбърг, САЩ и Европейският съюз ще използва четиримесечното примирие, за да договорят уреждане на спора за субсидиите за двата самолетостроителни гиганта.

Новината за поне временно суспендирани на двустранните мита е факт само ден, след като в четвъртък САЩ заявиха, че ще отменят ответните мита върху продукти на Обединеното кралство, които попаднаха в спора за субсидиране на европейският самолетостроителен конгломерат "Еърбъс".