САЩ и Израел със съвместни военни учения

Маневрите включват хиляди военнослужещи, дузина кораби и 142 самолета

САЩ
13:26 - 24 Януари 2023
1868
САЩ и Израел със съвместни военни учения

Съединените щати и Израел започнаха най-значимото си съвместно военно учение досега, както го определи американски официален представител, съобщава "Ройтерс".

Маневрите включват хиляди военнослужещи, дузина кораби и 142 самолета, включително бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие.

Ученията Juniper Oak, които ще продължат до петък, имат за цел да демонстрират и задълбочат интеграцията между американските и израелските военни, посочи високопоставеният служител от отбраната на САЩ.

Те идват в момент на нарастващо напрежение около ядрената програма на Иран.

Въпреки че ученията вероятно ще предизвикат интерес от Техеран, американският служител уточни, че няма да има макети на ирански цели и ученията не са насочени към конкретен противник.

Смятам, че мащабът на ученията е от значение за цял набор от сценарии и Иран може да направи определени заключения от това, отбеляза служителят.

"Наистина те имат за цел най-вече да укрепят способността ни да правим неща в такъв мащаб заедно с израелците срещу цял набор от различни заплахи", допълни той.

Ученията ще включват бойни стрелби и в тях ще участват 6400 американски военнослужещи, много от които ще бъдат на борда на ударната група на американския самолетоносач "Джордж Х. У. Буш".

Около 450 войници ще бъдат на място в Израел.

Освен бомбардировачи B-52, американските самолети ще включват също изтребители F-35, F-15, F-16 и F-18. Ученията ще се провеждат на големи разстояния, включващи земя, море, въздух и космос.