САЩ и Канада доставиха бронирани коли за борба с бандите в Хаити

Вандали продължават да рушат, да блокират пътища, а заразата от холера се разпространява

Новини
09:03 - 16 Октомври 2022
2282
САЩ и Канада доставиха бронирани коли за борба с бандите в Хаити

Военни самолети на САЩ и Канада доставиха вчера тактически и бронирани превозни средства и друго оборудване на полицията в Хаити за борба с престъпните банди, които влошават хуманитарната обстановка в бедната карибска държава, предава Ройтерс.

Според съвместно съобщение на правителствата във Вашингтон и Отава доставката ще помогне на полицията да се пребори с бандитите, които пречат на разпределението на крайно необходимата за населението хуманитарна помощ. Гангстери са блокирали главния терминал за течни горива в Хаити, при което четири милиона човека са заплашени от глад, съобщи в петък ООН. Коалиция от престъпни групи от повече от месец осуетява достъпа до дизел и бензин в знак на протест срещу намаляването на субсидиите за горивата. Транспортът в страната е замрял, а грабежите и престрелките стават ежедневие.

Съветът за сигурност към ООН подготвя резолюция за санкции срещу лицата, които застрашават мира, сигурността и стабилността в Хаити. В писмо на генералния секретар Антониу Гутариш до Съвета се предлага една или няколко държави да пратят в Хаити "сили за бързо реагиране", които да помогнат на местната полиция да овладее положението. Според дипломати проекторезолюцията ще бъде гласувана най-рано в понеделник, посочва Ройтерс.