САЩ и Китай в COVID-19 война на санкции

Общество
11:08 - 14 Май 2020
2886
САЩ и Китай в COVID-19 война на санкции

Противопоставянето между САЩ и Китай, част от което са обвиненията на Вашингтон към Пекин, че не е съобщил навреме за опасността от новия коронавирус, достигна до нов етап. Сенатори от Републиканската партия на САЩ внесоха законопроект, който ще упълномощи Тръмп да наложи санкции на Китай, ако не съдейства на разследването на епидемията от COVID -19.

Законопроектът бе въведен от републиканския сенатор Линдзи Греъм. Този закон ще упълномощи президента да наложи санкции на Китай, ако Пекин, „не съдейства в предоставянето на пълен отчет за събитията, довели до епидемията с корона вируса“. Това е мярка, която дава на Белия дом известна възможност да направи нещо и е опит за ескалация на натиска върху Китай да разкрие повече информация отколкото американските законодатели смятат, че е склонен да направи в момента, предаде "Монитор".

В отговор Китай обмисля да наложи санкции срещу четирима конгресмени на САЩ и две организации заради законопроект до Сената на САЩ за ограничителни мерки срещу Пекин във връзка с действията с пандемията, съобщи Global Times.

Генералният прокурор на Мисури Ерик Шмит, който за първи път заведе дело срещу китайските власти, обвинявайки ги в укриване на информация за разпространението на новия коронавирус, също може да бъде в списъка със санкции. Министерството на външните работи определи действията на американския щат като "нищо повече от абсурд" и липса на фактологично или правно основание.

Китай възнамерява не само да реагира символично, но и да предприеме мерки за противодействие, които ще бъдат "болезнени" за САЩ.