САЩ и Мексико не се разбраха за миграцията

Рекорден брой са задържаните на границата през тази година

Политика
11:16 - 06 Юни 2019
888
САЩ и Мексико не се разбраха за миграцията

Съединените щати и Мексико не постигнаха споразумение за миграцията. Преговорите във Вашингтон продължават днес, каза мексиканския министър на външните работи Марсело Ебрард.
 
По-рано американският президент Доналд Тръмп заплаши Мексико с мита от 5 процента, които ще влязат в сила на 10 юни и ще нарастват всеки месец, докато достигнат 25 на сто през октомври, в случай че южният съсед на САЩ не предприеме мерки за спиране на нелегалната имиграция.

Срещата премина "в добра атмосфера" и американската страна показа воля за сближаване на позициите, каза мексиканският външен министър на пресконференция във Вашингтон. В същото време той отбеляза, че Съединените щати искат "мерки в краткосрочен или непосредствен план" срещу нелегалната миграция, докато Мексико не вярва в "непосредствените" и "наказателните" мерки. Преговорите бяха съсредоточени върху миграцията, а не върху митата, заяви Ебрард. Мексиканският външен министър добави, че остава оптимист, въпреки че нарече преговорите "трудни" и "напрегнати".
 Президентът на САЩ от своя страна заяви, че "е постигнат напредък", "но той не е достатъчен", предаде Ройтерс. "Разговорите с Мексико ще бъдат възобновени, с условие че ако не бъде постигнато споразумение, мита на равнище от 5 процента ще бъдат наложени в понеделник, с месечни увеличения по график", написа в Туитър Тръмп.

Повече от 144 000 мигранти са били задържани на южната граница на САЩ през май - с 32 процента повече в сравнение с април, съобщи междувременно американската гранична охрана. Над 57 000 от тези хора са били непълнолетни, като близо 12 000 от тях са пътували без придружител. Представител на граничната охрана на САЩ определи ситуацията като критична. "Системата не функционира", предупреди той.