САЩ и Мексико се договориха за мигрантите

Според Тръмп те са се съгласили да предприемат драстични мерки на границата

Политика
11:25 - 10 Юни 2019
2082
САЩ и Мексико се договориха за мигрантите

"Говорихме по телефона с президента Тръмп. Казах му, че в Тихуана ще обявя, че не съм размахвал юмрук на президента на САЩ, а че му подавам искрено протегната ръка. Потвърдихме отново нашата готовност за приятелство, диалог и сътрудничество в полза на нашите народи" написа мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор в „Туитър“ в неделя, след като в петък стана известно, че Съединените щати са постигнали споразумение с Мексико за търговията и мигрантите, във връзка с което Вашингтон няма да налага мита върху мексиканските стоки от днес. 

Мексиканският лидер отиде на границата в град Тихуана, където вчера се проведе митинг за обединението на мексиканците в борбата за достойнството на страната и за да се потвърдят приятелските връзки с народа на САЩ.

Според президента Тръмп Мексико се е съгласило да предприеме драстични мерки на границата със САЩ за борба с незаконната миграция. Тръмп отбеляза, че това ще "намали значително" потока от нелегални имигранти от Мексико.

Мексико обеща да разположи части на Националната гвардия в цялата страна и на южната си граница, за да се бори с потока от незаконни мигранти, се казва в съвместна декларация, чийто текст беше разпространен от Държавния департамент на САЩ. По информация на в "Ню Йорк Таймс" договорката за границата е осъществена още през март, но едва сега се обявява публично.