САЩ и НАТО разкритикуваха излизането на Русия от СТАРТ

Блинкън остави отворена вратата за подновяване на преговорите по всяко време

САЩ
16:11 - 21 Февруари 2023
2091
САЩ и НАТО разкритикуваха излизането на Русия от СТАРТ

Решението на Русия да прекрати участието си в новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) е безотговорно и Съединените щати ще наблюдават внимателно какво всъщност прави Москва. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението на Русия, че спира участието си, е крайно неуместно и безотговорно, посочи той в Атина.

"Ще следим внимателно, за да видим какво всъщност прави Русия. Разбира се, ще се уверим, че във всеки случай сме позиционирани по подходящ начин за сигурността на собствената ни страна и тази на нашите съюзници", подчерта Блинкън.

По-рано днес руският президент Владимир Путин отправи ядрена заплаха към Запада заради Украйна, прекрати двустранния договор за контрол на ядрените оръжия, обяви, че нови стратегически ракети са поставени на бойно дежурство и предупреди, че Москва може да възобнови ядрените опити.

Путин обяви, че Русия прекратява участието си в новия договор СТАРТ - последния голям договор за контрол на оръжията между Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат, и трябваше да изтече през 2026 г.

Блинкън остави отворена вратата за подновяване на преговорите по всяко време.

"Оставаме готови да говорим за ограничения на стратегическите оръжия по всяко време с Русия, независимо от всичко друго, което се случва в света или в нашите отношения", подчерта той.

Светът очаква двете най-големи ядрени сили да действат отговорно, добави Блинкън.

В отделно изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък предупреди, че решението на Русия прави света по-опасно място и призова Москва да го преосмисли.

На пресконференция заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба и топ дипломата на ЕС Жозеп Борел в централата на Алианса в Брюксел той отбеляза, че повече ядрени оръжия и по-малко контрол над тях правят света по-опасен.

В отговор на обвиненията на Путин, че Западът се опитва да унищожи Русия, Столтенберг подчерта, че Москва е агресорът в Украйна, където нахлу преди почти година.

"Президентът Путин е този, който започна тази имперска завоевателна война. Както той даде ясно да се разбере днес, той се готви за още война. Путин не трябва да спечели. Това би било опасно за собствената ни сигурност и за целия свят", категоричен бе шефът на Алианса.

Съжалявам за решението на Русия да прекрати участието си в Нов СТАРТ, допълни той.

Новият договор СТАРТ влезе в сила през 2011 г., а през 2021 г. беше удължен с още пет години. Той ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи за тяхната доставка.

Заедно, Русия и САЩ притежават около 90% от всички ядрени бойни глави в света. Бъдещето на Нов СТАРТ придоби допълнително значение в момент, когато руската инвазия в Украйна тласна двете страни по-близо до пряка конфронтация, отколкото когато и да било през последните 60 години.

През август Москва прекрати инспекциите по договора, като мотивира решението си с ограниченията за пътуване, наложени от Вашингтон и неговите съюзници след инвазията. Тя обаче увери, че остава ангажирана със спазването на разпоредбите на договора.

Преговорите за подновяване на инспекциите трябваше да се проведат през ноември в Египет, но Русия ги отложи и никоя от страните не е определила нова дата. Москва обвини Вашингтон, че отказва да обсъди по-широка програма за "стратегическа стабилност".

В края на януари Русия предупреди САЩ, че след изтичането на договора през 2026 г. той може и да не бъде подновен, защото според Москва Вашингтон се опитва да ѝ нанесе "стратегическо поражение" в Украйна.