САЩ и Русия пак си говориха по телефона

САЩ
20:11 - 23 Октомври 2022
3290
САЩ и Русия пак си говориха по телефона

Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели нов телефонен разговор, съобщава агенция Интерфакс.

Подробности за разговора между Сергей Шойгу и Лойд Остин - втори в рамките на последните три дни, не се съобщават.

Двамата обсъдиха обстановката в Украйна в петък - пет месеца след последния пряк контакт помежду си.

По-рано днес Шойгу говори с колегите си от Турция, Франция и Великобритания. Пред тях руският министър обвини украинското правителство, че готви провокация с използване на т.нар. "мръсна" бомба с радиоактивни вещества.

Британският военен министър Бен Уолъс междувременно отхвърли твърденията на Шойгу, че Киев се готви да ескалира войната с подкрепа от Запада, и предупреди руското ръководство да не използва подобни твърдения като претекст самото то да ескалира конфликта.

В разпространено днес изявление на ръководителя на британското военно ведомство се казва, че: "По искане на руското министерство на отбраната, министърът на отбраната проведе разговор с руския си колега Сергей Шойгу. Министър Шойгу заяви, че Украйна планира действия с подкрепата на западни страни, включително Обединеното кралство, за ескалиране на конфликта в Украйна. Министърът на отбраната (Уолъс) отхвърли тези обвинения и предупреди да не се използват тези изявления като претекст за по-нататъшна ескалация".

"Министърът на отбраната (Уолъс) също потвърди британската и по-широката международна подкрепа за Украйна и желанието за деескалация на този конфликт", се казва още в съобщението.