САЩ и Русия зоват Турция за деескалация в Сирия

Свят
13:18 - 22 Ноември 2022
1448
САЩ и Русия зоват Турция за деескалация в Сирия

Турция призова Съединените щати да спрат да подкрепят сирийските кюрдски милиции след ескалация на ответните удари по границата, което накара Вашингтон да предупреди срещу военни действия, които биха дестабилизирали Сирия, съобщава "Ройтерс".

Изявлението идва в момент, когато турската артилерия продължава да бомбардира кюрдски бази и други цели близо до Тал Рифаат и Кобани.

Москва, която е съюзник на Дамаск, също призова Турция да прояви сдържаност при използването на "прекомерна" военна сила в Сирия и да предотврати ескалация на напрежението.

Турция твърди, че Народните отряди за защита (YPG) са убили двама души при минометни атаки от Северна Сирия вчера. През уикенда Турция нанесе въздушни удари срещу 89 военни цели в Сирия и Северен Ирак, за които твърди, че принадлежат на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния сирийски филиал, както и срещу Народните отряди за защита (YPG).

Ръководените от YPG Сирийски демократични сили съобщиха, че 15 цивилни и бойци са били убити при турски удари през последните дни.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар обеща да продължи операциите срещу екстремистите и призова Вашингтон - съюзник на Турция в НАТО, да спре да подкрепя силите в Сирия, които Анкара счита за крило на забранената от нея Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Заявяваме на всички свои партньори, особено на Съединените щати, че YPG е равносилна на ПКК и настояваме те да прекратят всякакъв вид подкрепа за терористите", подчерта Акар.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че военната операция в Северна Сирия и Ирак няма да се ограничи само до въздушни удари и ще се проведат дискусии за включването и на турски сухопътни сили.

През последните години Турция организира няколко големи военни операции срещу бойците на YPG и "Ислямска държава" в Северна Сирия.