САЩ и Тайван обявиха официални търговски преговори

През 2020 г. търговията между двете страни възлизаше на близо 106 млрд. долара

САЩ
11:22 - 18 Август 2022
1407
САЩ и Тайван обявиха официални търговски преговори

САЩ обявиха, че ще започнат официални търговски преговори с Тайван. Това се случва седмици след спорното посещение на председателя на Камарата на представителите на американския парламент Нанси Пелоси в столицата Тайпе, което доведе до интензивни военни учения, организирани в района от Китай.

Първият рунд от преговорите се очаква да започне в „ранната есен“, съобщиха от Службата на търговския представител на САЩ. Дискусията ще включва темите улесняване на търговията, цифрова търговия и антикорупционни стандарти.

Инициативата на САЩ и Тайван за „Търговия от 21-ви век“ беше представена за първи път през юни, като сега двете страни заявиха, че са "постигнали консенсус по мандата за преговори". "Планираме да следваме амбициозен график, който ще помогне за изграждането на по-справедлива, по-просперираща и по-устойчива икономика на 21 век", заяви заместник-търговският представител на САЩ Сара Бианки.

През 2020 г. търговията между САЩ и Тайван възлизаше на близо 106 млрд. долара.

Сега съобщението на Вашингтон и Тайпе идва в момент, когато Китай започна най-мащабните си досега военни учения около Тайван. Пекин обяви, че ги прави „регулярни“, а преди няколко дни изпрати още кораби и самолети към Тайванския проток. Комунистическата власт в Китай смята отцепилия се и демократично управляван остров за част от своята територия въпреки отделянето в средата на миналия век.

В рамките на "политиката за един Китай" САЩ признават Пекин и имат официални връзки с Китай, а не с Тайван, но поддържат "стабилни неофициални" отношения с Тайпе, включително продължават да продават оръжия на острова, за да може той да се защитава.

Наскоро тайванските власти отхвърлиха модела „една държава, две системи“, който Китай предложи в най-новото издание на т.нар. Бяла книга. Това означава, че Тайпе не иска да бъде управляван по модела на китайците с Хонконг.

Топ дипломатът на САЩ за Източна Азия Даниел Критенбринк заяви, че "нарастващата принуда от страна на Пекин заплашва мира и стабилността в Тайванския проток". "Ще продължим да предприемаме спокойни, но решителни стъпки за поддържане на мира и стабилността пред лицето на продължаващите усилия на Пекин да ги подкопае и да подкрепяме Тайван в съответствие с нашата дългогодишна политика", каза той.