САЩ и Тайван подписаха търговско споразумение въпреки Китай

САЩ
14:32 - 02 Юни 2023
1793
САЩ и Тайван подписаха търговско споразумение въпреки Китай

Вашингтон и Тайпе подписаха споразумение, което ще подобри търговските отношения чрез подобряване на митническите, инвестиционните и други разпоредби.

Тези мерки бяха подписани от неофициални структури, които поддържат търговските отношения между двете страни, посочва "Вашингтон Пост".

Споразумението има за цел да "укрепи и задълбочи икономическите и търговските отношения", се казва в изявление на Службата на търговския представител на САЩ, като на подписването присъства Сара Бианки, заместник-търговски представител на САЩ.

Китайското правителство реагира, като поиска от САЩ да прекратят официалната комуникация с островната държава. "Съединените щати трябва да прекратят всякаква форма на официален обмен с Тайван" и "да се въздържат от изпращане на погрешни сигнали към сепаратистките сили за "независимост на Тайван", заяви говорителят на китайското външно министерство Мао Нин.

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. след гражданска война. Островът никога не е бил част от Китайската народна република, но правителството на континенталната част на страната твърди, че той трябва да бъде обединен с нея, при необходимост със сила.

Усилията за сплашване на Тайпе са се увеличили, като Пекин все по-често изпраща изтребители и бомбардировачи над острова.

Американски и европейски политици посетиха Тайван в знак на подкрепа за избраното от него правителство. "Тайван търгува със САЩ от десетилетия - като се започне от промишлени стоки през 70-те години и се стигне до полупроводникови чипове сега. И макар че през 90-те години имаше някои затруднения поради проблеми с правата на интелектуална собственост, в по-голямата си част търговията [между двете страни] върви гладко", казва професорът по икономика Ву Дахран от Националния централен университет на Тайван, читиран от Франс 24.

Според Ву тази сделка не е толкова свързана с реалната икономика, а е по-скоро символичен, политически акт на солидарност за Тайван и противопоставяне на подхода на Пекин за господство.