САЩ и Великобритания подкрепят Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Актуални новини
15:43 - 22 Февруари 2024
1279
САЩ и Великобритания подкрепят Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

САЩ и Великобритания подкрепят кандидатурата на нидерландския премиер Марк Рюте за следващ ръководител на НАТО. Ако бъде избран за генерален секретар, Рюте ще наследи на поста норвежеца Йенс Столтенберг.

"Президентът Байдън категорично подкрепя кандидатурата на министър-председателя Рюте за следващ генерален секретар на НАТО", заяви американският източник.

Великобритания подкрепя кандидатурата на оттеглящия се нидерландски премиер Марк Рюте да наследи Йенс Столтенберг като следващ генерален секретар на НАТО, заяви днес британското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

Рюте заяви миналата година интереса си да оглави военния съюз. Той е смятан за фаворит за заемането на поста, след като Столтенберг се оттегли през октомври тази година след десетилетие като ръководител на военния съюз.

Британското външно министерство заяви, че Рюте е много уважавана фигура в НАТО с големи способности в областта на отбраната и сигурността, както и човек, който ще гарантира, че съюзът ще остане силен и готов за отбрана. 

Най-дълго управлявалият нидерландски премиер обяви неочаквано през юли оттеглянето си от политиката, но каза, че ще остане на поста, докато текат преговорите за сформиране на правителство след парламентарните избори, които бяха произведени на 22 ноември. 

Мандатът на Йенс Столтенберг бе удължен през юли миналата година за четвърти път, тъй като съюзът реши да остави опитния лидер начело, вместо да опита да се споразумее за негов наследник в момент, когато войната на Русия срещу Украйна бушува на границата с НАТО.