САЩ и Япония: С Г-7 ще наложим координирани санкции на Русия

Съобщението им беше разпространено от сайта на Държавния департамент

САЩ
14:27 - 13 Януари 2023
2185
САЩ и Япония: С Г-7 ще наложим координирани санкции на Русия

САЩ и Япония обявиха на съвместна пресконференция на най-високо ниво, че ще продължат подкрепата си за Украйна, докато е необходимо, и че цялата група Г-7 ще наложи координирани санкции на Русия заради агресията ѝ.

"Ще подкрепяме Украйна, докато е необходимо и от това, което виждам от нашите съюзници и партньори, те се чувстват по същия начин. Така оставаме обединени в усилията си", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на пресконференция във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, японския външен министър Хаяси Йошимаса и японския министър на отбраната Хамада Ясукадзу.

Съобщението им беше разпространено от сайта на Държавния департамент и от Генералния щаб на украинската армия във Facebook.

"Фокусирани сме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че украинците имат необходимите им възможности да защитят успешно своята суверенна територия. Следващата седмица ще проведем поредната среща на контактната група в Рамщайн в Германия, където ще се съберат около 50 министри на отбраната, за да обсъдят от какво се нуждае Украйна сега", подчерта Остин.

Представителят на военновъздушните сили на Пентагона Патрик Райдър каза, че тази контактна група „играе важна роля в идентифицирането, синхронизирането и осигуряването на военния потенциал, от който украинците се нуждаят, за да се защитават".

"Ние, заедно с Украйна, се противопоставяме на войната на президента Путин, която заплашва принципите на основания на правила международен ред, включително че всички нации трябва да могат да проправят свой собствен път и да зачитат своята сигурност, независимост и териториална цялост. Работим с нашите партньори в Г-7, за да въведем координирани санкции срещу Русия за агресията ѝ в Украйна, както и да помогнем на Украйна да възстанови и защити енергийната си мрежа, засегната от войната. Очакваме лидерството на Япония при прилагането на амбициозен дневен ред по тези и други приоритети по време на тазгодишното председателство на Г-7, завършващо със среща на върха в Хирошима", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Външният министър на Япония Хаяши Йосимаса каза, че руската агресия срещу Украйна нарушава основите на международния ред. Токио обвинява Москва за "безразсъдната ядрена реторика и атаките срещу цивилна инфраструктура", добави той.

"Въпреки агресията срещу Украйна, която се случва в Европа, тя има дълбоки последици за държавите по света, включително в Азия, защото е предизвикателство не само за Украйна и начина на живот на нейния народ, това е предизвикателство за целия международен ред въз основа на правила и самите принципи зад тях, които са толкова важни във всяка част на света - суверенитет, независимост, териториална цялост, правото да оформяме собственото си бъдеще. Ето защо Япония е толкова силен партньор от първия ден, с нас и много други страни в стремежа да поддържа този ред, независимо дали става дума за руска агресия или друга сфера", каза Блинкен.

Съединените щати и Япония представиха още планове за укрепване на съюза си, за да се противопоставят на заплахите от Северна Корея и Китай, които те нарекоха най-голямото предизвикателство за сигурността в региона.

С необичайно остри изрази министрите на външните работи и на отбраната на САЩ и Япония осъдиха нарастващата агресивност на Китай в Индо-Тихоокеанския и в други региони, като също така порицаха Северна Корея за засилването на ядрената и ракетната ѝ програма.