САЩ и Южна Корея започнаха голямо въздушно учение

САЩ
12:41 - 30 Октомври 2023
2010
САЩ и Южна Корея започнаха голямо въздушно учение

Съединените щати и Южна Корея започнаха големи въздушни учения в понеделник, включващи 130 бойни самолета от двете страни, за да симулират 24-часови военни операции, предава Ройтерс.

Ежегодните учения, наречени "Бдителна отбрана", ще продължат до петък и ще включват варианти на стелт изтребителя F-35 както от Съединените щати, така и от Южна Корея, наред с други самолети, съобщиха военновъздушните сили на Южна Корея.

Ученията са насочени към подобряване на оперативната съвместимост между двете армии чрез изпълнение на големи въздушни мисии като тренировъчни полети въздух-земя с бойна стрелба, отбранителна противовъздушна операция и други обучения при извънредни ситуации.

"Ние ще поддържаме най-добрата бойна готовност, за да реагираме незабавно и строго да наказваме всяка провокация от врага чрез интензивно обучение, симулиращо реална ситуация", се казва в изявление на южнокорейските военни.

Ученията се провеждат, докато Северна Корея засилва военното сътрудничество с Русия. Съединените щати и техните азиатски съюзници осъдиха усилията на Пхенян да разшири военния си капацитет в замяна на оръжейна подкрепа за Москва.

Министърът на външните работи на Северна Корея Чхое Сон Хуи каза в събота, че "твърдата воля" на Пхенян е да разшири връзките си с Русия, добавяйки, че отношенията им ще действат като "мощен стратегически" елемент, ако сигурността в региона бъде застрашена.

Северна Корея отдавна осъди съвместните учения между Съединените щати и Южна Корея като репетиция за нахлуване и доказателство за враждебната политика на Вашингтон и Сеул.