САЩ иска екстрадиция на Асандж

Основателят на "Уикилийкс" бе арестуван на 11 април в посолството на Еквадор

Свят
10:50 - 11 Юни 2019
2280
САЩ иска екстрадиция на Асандж

Министерството на правосъдието на САЩ официално отправи искане към Великобритания за екстрадицията на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

Според договора между САЩ и Великобритания, искане за екстрадиция може да бъде отправено не по-късно от 60 дни след датата на задържане.

Основателят на Уикилийкс бе арестуван на 11 април в посолството на Еквадор в Лондон, където той намери убежище преди 7 години, за да избегне британска заповед за арест по обвинения в изнасилване и сексуално посегателство в Швеция, които той продължава да отхвърля. Това дело бе прекратено, но обвинителката му иска да бъде гледано отново.

Австралиецът, който е на 47 години, бе арестуван и във връзка с искане на САЩ за екстрадиция. Вашингтон го определя като заплаха за националната сигурност и иска да го изправи пред съда. В края на май американските власти повдигнаха още 17 обвинения срещу Джулиан Асандж, предимно за нарушаване на законите срещу шпионажа.

Вашингтон обвинява Асандж, че през 2010 г. е изложил на опасност техни източници, публикувайки около 750 000 поверителни военни и дипломатически документи на САЩ.