САЩ искат Русия вън от Съвета за сигурност на ООН

Москва е нарушила Устава на ООН, като е започнала агресивната война в Украйна

САЩ
11:31 - 15 Декември 2022
1712
САЩ искат Русия вън от Съвета за сигурност на ООН

Долната камара на американския парламент внесе резолюция, призоваваща за изключването на Русия от Съвета за сигурност на ООН. В органа има 15 страни членки, като пет от тях са постоянни – Русия, САЩ, Франция, Обединеното кралство и Китай.

Москва е нарушила Устава на ООН, като е започнала агресивната война в Украйна, което поставя под съмнение правото ѝ на място в Съвета за сигурност, се казва в резолюцията. Тя е внесена в долната камара от конгресмените Стив Коен (Тенеси) и Джо Уилсън (Южна Каролина).

Документът призовава Конгреса на САЩ да установи, че "Руската федерация многократно, умишлено и грубо е нарушавала целите и принципите на ООН".

Също така президентът Джо Байдън се призовава да нареди на Държавния департамент и другите федерални департаменти и агенции да предприемат "всички подходящи стъпки със съюзниците, партньорите и други държави за ограничаване, спиране или прекратяване на правата и привилегиите, които Руската федерация упражнява в Съвета за сигурност на ООН съгласно Устава".

На 12 октомври конгресмените Коен и Уилсън изпратиха писмо до държавния секретар Антъни Блинкен, в което го призовават да започне процедура за смяна на Русия в Съвета за сигурност на ООН като пети постоянен член. Резолюцията е продължение на тези усилия.