САЩ искат санкции срещу Китай

От Вашингтон също така директно предупредиха Пекин да не оказва военна подкрепа на Москва

САЩ
14:13 - 02 Март 2023
1518
САЩ искат санкции срещу Китай

САЩ се допитват до близки съюзници относно възможността за налагане на нови санкции на Китай, ако Пекин окаже военна подкрепа на Русия за войната ѝ в Украйна. Това твърдят четирима американски служители и други източници пред "Ройтерс".

Консултациите, които все още са на предварителен етап, имат за цел да съберат подкрепата на редица държави, особено на тези от Групата на седемте (Г-7), за да координират подкрепата си за евентуални ограничения.

Не е ясно какви конкретни санкции ще предложи Вашингтон. Разговорите досега не са били оповестявани. Министерството на финансите на САЩ, което е водещо ведомство по отношение на налагането на санкции, отказа да коментира, съобщи "Ройтерс".

През последните седмици Вашингтон и неговите съюзници заявиха, че Китай обмисля да предостави оръжия на Русия, което Пекин отрича. Помощниците на американския президент Джо Байдън не са представили публично доказателства. Последно шефът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че САЩ нямат доказателства за такъв ход от страна на китайците.

От Вашингтон също така директно предупредиха Китай да не оказва военна подкрепа на Москва. Първоначалните стъпки на администрацията на Байдън за противодействие на китайската подкрепа за Русия включват неофициални контакти на щатско и дипломатическо ниво, включително в Министерството на финансите, твърдят запознати източници. Те казват, че официалните лица подготвят почвата за евентуални действия срещу Пекин с основната група държави, които най-много подкрепят санкциите, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна преди година.

Запитан за консултациите, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом заяви, че войната на Русия затруднява Китай. "Това отвлича вниманието на Китай и е потенциален удар върху международните им отношения, от които не се нуждаят", твърди той.

Представител на държава, с която Вашингтон се консултира, заявява пред "Ройтерс", че е видял само оскъдни сведения в подкрепа на твърденията, че Китай обмисля евентуална военна помощ за Русия. Служител на САЩ обаче твърди, че те предоставят на съюзниците си подробни сведения за разузнавателните данни.

Ролята на Китай във войната между Русия и Украйна се очаква да бъде сред темите на срещата на Байдън с германския канцлер Олаф Шолц в Белия дом в петък. Преди това в Ню Делхи - в сряда и четвъртък - войната ще бъде обсъдена от външните министри на десетки държави, включително Русия, Китай и САЩ.

Миналата седмица Китай публикува документ от 12 точки, призоваващ за цялостно прекратяване на огъня, който беше посрещнат скептично на Запад.

Първоначалните контакти на Вашингтон по отношение на санкциите все още не са довели до широко съгласие по конкретни мерки, твърдят източниците на агенцията.

Един от тях казва, че администрацията на Байдън иска първо да повдигне идеята за координирани санкции, в случай че бъдат засечени доставки за Русия от Китай.