САЩ изграждат военни обекти за над 200 млн. долара в Австралия

Вашингтон има планове за ново пристанищно съоръжение близо до Дарвин

Свят
15:54 - 30 Юли 2019
1440
САЩ изграждат военни обекти за над 200 млн. долара в Австралия

Съединените щати планират да построят допълнителна военна инфраструктура в Австралия, след като Конгресът даде одобрение на ВМС на САЩ за 211,5 милиона долара, заяви австралийският външен министър Марис Пейн, цитиран от "Ройтерс".

Плановете за по-голямо присъствие на САЩ в Австралия идват в момент, когато западните съюзници стават все по-загрижени от усилията на Китай да разшири влиянието си в Тихия океан.

"Развитието на съоръженията ще подкрепи инициативите за заставане на сили", обяснява Пейн, като се позова на споразуменията, постигнати през 2011 г. между САЩ и Австралия за подобряване на техните отбранителни отношения. Тези инициативи включват всяка година 2500 американски морски пехотинци в Австралия и редовни съвместни учения между военните сили на съюзниците.

Пейн не коментира каква точно военна инфраструктура планира САЩ, но австралийските медии съобщиха по-рано този месец, че Вашингтон има планове за ново пристанищно съоръжение близо до Дарвин, столицата на северната територия на Австралия.

Морските пехотинци от годишната ротация за обучение, са настанени в австралийска база в Дарвин. "Пристанището е липсващият крак от стола на военните ангажименти на САЩ с Австралия", обяснява Юан Греъм, директор на програмата за национална сигурност в университета Ла Тробе.

Говорителят на американското посолство в Канбера отказва коментар, а министерството на отбраната на Австралия заявява, че очаква конкретни планове само когато предложението бъде одобрено от Конгреса на САЩ.