САЩ изпитват трудности да изолират Русия

Президентът Владимир Путин продължава да се среща със световни лидери

САЩ
16:46 - 29 Юли 2022
3572
САЩ изпитват трудности да изолират Русия

Администрацията на Байдън обича да казва, че Русия е в международна изолация заради инвазията ѝ в Украйна. Въпреки това, не може да се каже, че руските висши ръководители са се залостили в Кремъл. А сега дори Съединените щати искат да разговарят с тях.

Президентът Владимир Путин продължава да се среща със световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е член на НАТО. Междувременно дипломат номер едно на Русия Сергей Лавров обикаля света, като се усмихва, ръкува и позира за снимка със световни лидери, в това число приятели на САЩ.

В сряда пък държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че иска да сложи край на няколкомесечното отчуждаване на висшата американска дипломация, като обсъди с Лавров освобождаването на задържани в Русия американски граждани, както и ситуацията в Украйна. Телефонен разговор все още не е уговорен, но се очаква това да стане в близките дни.

Ръкостисканията и телефонните разговори поставят под съмнение основна част от американската стратегия за прекратяване на войната в Украйна - налагане на дипломатическа и икономическа изолация, които заедно с неуспехите на бойното поле, да накарат Русия да върне войските си у дома.

Дори когато обяви плановете за разговор, Блинкън продължи да твърди, че Русия наистина е изолирана. Според него пътуванията на руските ръководители са чисто и просто опит за ограничаване на щетите и реакция на международната критика, с която се сблъсква Москва заради войната в Украйна.

Американски официални представители смятат, че Русия се опитва да заздрави няколкото партньорства, които са ѝ останали - някои от които са с противници на САЩ като Иран. Някои държави, които са американски партньори, като Египет и Уганда, обаче също приемат радушно руски официални лица.

След като от февруари привеждат аргументи, че няма смисъл да се преговаря с Русия, защото Русия не е сериозна относно дипломацията и не може да ѝ се вярва, САЩ признават, че им е необходима комуникация с Москва. Публичното търсене на контакт с Лавров, както и огласяването на "важно предложение" към Русия за постигане на освобождаването на американските граждани Пол Уилан и Бритни Грайнър, изненада мнозина.

Разговор между Блинкън и Лавров би бил контактът на най-високо равнище между САЩ и Русия от 15 февруари, преди руската инвазия, и е възможно да подготви почвата за лична среща, макар че администрацията отрича подобни планове.

Кремъл вероятно тържествува при новината, че Щатите правят опити за разговори, и е възможно да забави процеса на уговаряне на такъв, за да спечели максимално предимство.

"Те ще се опитат да забавят разговора и да ни унижат, колкото могат повече", каза Иън Кели, пенсионирал се дипломат от кариерата, който беше американски посланик в Грузия при управлението на Обама и Тръмп. "Не мисля, че това е в съзвучие с цялостната политика на администрацията".

Кели посочи, че искането за разговор е "контрапродуктивно за нашите всеобхватни опити за изолация на Русия".

"Другите страни ще видят това и ще си кажат "Защо и ние да не общуваме с Лавров и руснаците по-тясно?", допълни Кели.

В момента опитите на Запада да убедят страните от Азия, Африка и Близкия изток да се отдръпнат от Русия изглежда се игнорират, тъй като Лавров пътува из целия свят.

Блинкън обаче омаловажи важността на обиколките на Лавров. Според него, това е отговор на хладното отношение към Русия заради свързания с войната в Украйна недостиг на пшеница и зърно, който застигна голяма част от развиващите се страни. Подпомогнатото от ООН споразумение за освобождаване на тези доставки все още предстои да бъде изпълнено.

"Това, което виждам, е отчаяна игра в отбрана в опит да се оправдаят действията на Русия пред света", каза Блинкън. "Опит да се оправдаят действия, които не могат да бъдат оправдани", допълни той