САЩ: Израел не е отговорен за експлозията в болницата в Газа

САЩ
13:16 - 19 Октомври 2023
2099
САЩ: Израел не е отговорен за експлозията в болницата в Газа

Според оценки на правителството на САЩ Израел "не е отговорен" за експлозията в болницата в Газа във вторник, предаде Си Ен Ен, като се позова на американския Съвет за национална сигурност.

Говорителката на съвета Адриен Уотсън каза, че оценката се основава на наличната информация, включително "разузнавателна информация, ракетна активност, както и кадри и снимки на случилото се от отворени източници". "Въпреки че продължаваме да събираме информация, настоящата ни оценка, основаваща се на анализ на изображения от въздуха, прехваната информация и информация от отворени източници, е че Израел не е отговорен за експлозията в болницата в Газа", се казва в изявление на Уотсън от вчера.

"Разузнавателната информация сочи, че някои палестински бойци в ивицата Газа смятат, че експлозията вероятно е била причинена от отклонена от курса си ракета или от изстрелване на ракета, извършено от "Ислямски джихад". Бойците все още разследват какво се е случило", каза още говорителката в друго свое изявление вчера.

Палестински официални представители твърдят, че експлозията в болницата се дължи на израелски въздушен удар. Израел обаче заяви, че тя е била предизвикана от неуспешно изстрелване на ракета от страна на "Ислямски джихад". Палестинската групировка отрече да е отговорна.