САЩ: Китай може да нападне Тайван

Пекин има териториални претенции в богатото на природни ресурси Южнокитайско море

Свят
11:49 - 10 Март 2021
2020
САЩ: Китай може да нападне Тайван

Китай може да нахлуе в Тайван през следващите шест години. Пекин ускори действията си за избутване на американската военна мощ в Азия. Това предупреждение отправи американски адмирал, пише "Гардиън".

Демократичен Тайван живее под постоянна заплаха от китайска инвазия. Лидерите на Китай разглеждат острова като част от територията на страната и се заканиха един ден да си я върнат.

"Притеснен съм, че те (Китай) ускоряват амбициите за изместване на САЩ и нашата лидерска роля в базирания на правила международен ред...до 2050 г.", обясни адмирал Филип Дейвидсън, командир на Индийско-тихоокеанското командване.

"Ясно е, че Тайван е една от амбициите преди това. И мисля, че заплахата ще се прояви през това десетилетие, всъщност през следващите 6 г.", предупреди той по време на изслушване пред Комисията по отбрана към Сената.

Според него експанзията на китайските военни активи в региона носи риск от създаване на "неблагоприятна" ситуация за САЩ, намалявайки нивото на сдържане.

Адмиралът смята, че Китай може едностранно да промени статуквото преди американските сили да могат да отговорят ефективно.

Тайван се отдели от континенталната част на Китай в края на гражданската война през 1949 г. Китайската комунистическа партия никога не е управлявала Тайван, но разглежда острова като съставна част от Китай, която рано или късно ще бъде върната. Тайванското лидерство и повечето тайванци отхвърлят идеята да бъдат част от Китай. Напрежението между Тайпе и Пекин рязко се покачи след избирането на президента Цай Ингвен през 2016 г. Отделно САЩ сключиха оръжейни сделки с Тайван и организираха дипломатически визити, което допълнително вбеси китайците.

Според експерти има голям риск от инцидент, което може да бъде използвано от китайското правителство като оправдание за инвазия.

Китай също има териториални претенции в богатото на природни ресурси Южнокитайско море и дори заплашва американския остров Гуам, съобщи Дейвидсън.