САЩ модернизират ядрения си арсенал в Европа

Вчера Русия проведе мащабни тренировки за нанасяне на ядрени удари

Русия
13:07 - 27 Октомври 2022
1873
САЩ модернизират ядрения си арсенал в Европа

Съединените щати ускоряват разполагането в Европа на нова ядрена бомба B61-12, която ще замени по-старите модели в европейските арсенали, съобщава влиятелното американско издание Политико, позовавайки се на два източника и дипломатически документи.

В тях се казва, че САЩ са съобщили решението си на съюзниците от НАТО по време на среща при закрити врати в Брюксел.

Модернизацията на програмата B61 се публикува открито в бюджетните документи на САЩ от години и се обсъжда в публични изявления. Пентагонът вече заяви, че е необходимо да се гарантира, че американският ядрен арсенал е актуален и безопасен.

Първоначално беше планирано новите бомби да бъдат разположени в Европа през пролетта на 2023 г., но сега те ще бъдат транспортирани още през декември тази година.

Модернизирането на тактическите ядрени арсенали вероятно е доста рутинно събитие, но ускоряването на този процес се превръща в много силна ескалация на напрежението на континента на фона на войната в Украйна и изострената ядрена реторика на Москва.

Направените в Русия изявления за готовност за използване на ядрено оръжие предизвикаха бурна реакция на Запада. Сега подновяването на ядрения арсенал на САЩ вероятно ще предизвика още по-остра реакция в Кремъл.

B61-12 е най-новата модификация на тактическата ядрена бомба, създадена през 60-те години на миналия век. Оттогава тя е претърпяла много промени. Последната модификация се отнасяше до системите за насочване - от бомбата беше премахнат драг парашутът, заменен с нова опашна част.

Тя превърна свободно падаща бомба в контролирана (управляема). Сега бомбата може да се пусне на много по-голямо разстояние от целта. Всички бомби от семейството B61 са оборудвани с бойни глави с променлив капацитет. Това означава, че всяка модификация на тази бомба има няколко фиксирани нива на мощност, които могат да бъдат зададени преди излитане. Така, например, B61-10 може да бъде 0.3, 5, 10 и 80 килотона.

B61-12 използва бойната глава на четвъртата, най-нискомощната модификация. Горният му праг е 50 килотона.

Припомняме, че вчера Русия проведе мащабни тренировки за нанасяне на ядрени удари със стратегическите си ядрени сили.

Руският президент Владимир Путин наблюдава учението на силите за стратегическо възпиране от ситуационната зала. Под негово ръководство сухопътните, военноморските и авиационните сили отработват "задачите на масиран ядрен удар" в отговор на ядрена атака от страна на противника, съобщиха руските агенции. Путин изслуша докладите на министъра на отбраната Сергей Шойгу и на началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов.