САЩ моли Турция за маски и респиратори

Актуални новини
20:36 - 09 Април 2020
2950
САЩ моли Турция за маски и респиратори

Съединените щати са представили списък с медицински консумативи, които биха искали да закупят от Турция, търсейки помощ от Анкара в справянето с пандемията от коронавируса, която нанесе сериозен удар по вече крехката система на здравеопазване в страната и изчерпа стратегическите национални запаси, пише турското англоезично издание Daily Sabah, цитирано от „Фокус”.

Списъкът, представен на турското посолство във Вашингтон, включва чували за трупове, сапун, маски, легла, ръкавици, респиратори, очила, мобилни рентгенови апарати, дезинфектанти за ръце на алкохолна основа, антивирусни ваксини, морфин, антибиотици, медицински комплекти, кислородни маски и др. обувки, медицински тръби, комплекти за ларингоскоп, хирургически маски, медицински екипи за еднократна употреба, мобилни апарати за кръвно налягане, калъфи за проби, както и хлорид, според информация на всекидневника Hürriyet, позовавайки се на Министерството на външните работи и Министерство на промишлеността и технологиите на Турция.

Досега Турция отговори на заявките за медицински доставки на 32 от 93 държави и изпрати помощ в няколко страни, включително Италия, Испания и Иран.

САЩ се превърна в епицентър на пандемията с 435 160 потвърдени случая на вируса и 14 797 смъртни случая.

В искането беше отбелязано, че САЩ могат да купуват горепосочените продукти от Турция, в случай че страната разполага с излишък от капацитет или бартер с необходимите доставки.

Американските болници са залети от пациенти с COVID-19, докато Министерството на здравеопазването и човешките услуги (HHS) обяви в сряда, че в Стратегическия национален запас се изчерпват маските N95, хирургически маски, за лице, шлемове, медицински екипи и други медицински материали, жизненоважни за защита на работещите на предната линия медицински работници.