САЩ може да изпратят в Полша още 2 500 военни

В момента в страната има около 5 000 американски военнослужещи

САЩ
11:20 - 02 Февруари 2022
1937
САЩ може да изпратят в Полша още 2 500 военни

В Полша може да бъдат прехвърлени около 2 500 войници от общо 8 500-те военнослужещи, които се планира да бъдат изпратени в Източна Европа. Това заяви в ефира на Полското радио директорът на Службата по национална сигурност Павел Солох.

Той съобщи, че американската страна е съобщила, че подготвя „прехвърлянето на повече от 8 000 – 8 5000 военнослужещи за цяла Източна Европа“. „У нас, най-вероятно, ще пристигнат допълнително около 2 500 войници“, каза Солох.

По думите му, в ход са два плана: „Единият е физическо присъствие на американски военни, включително на полска територия. Вторият е задействане на механизъм, създаване на възможности за прехвърляне на значителен брой войски в случай на такава необходимост. По това също се работи“, отбеляза той.

В момента в Полша има около 5 000 американски военнослужещи.

Миналата седмица прессекретарят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че САЩ имат готовност да изпратят в Европа 8 500 военнослужещи, но окончателното решение по този въпрос все още не е взето. Става въпрос за бойни, разузнавателни, авиационни, медицински и транспортни подразделения. На 25 януари в ефира на CNN Кърби уточни, че Вашингтон не планира да изпраща свои войски в Европа извън териториите на държавите съюзници в НАТО.