САЩ на тръни от китайския ядрен арсенал

Актуални новини
09:50 - 01 Май 2021
1806
САЩ на тръни от китайския ядрен арсенал

Усилията на Китай да разшири своето влияние се оценяват като една от най-големите заплахи, пред които са изправени Съединените щати, според голям годишен разузнавателен доклад, публикуван на 13 април, който също предвижда Пекин поне да удвои своя ядрен арсенал през следващото десетилетие.

Конгресът на Съединените щати е предупреден, че се смята, че китайската армия увеличава своя ядрен арсенал и системи за доставка с темпове, които опровергават предишната оценка на агенцията за разузнаване на отбраната за това кога Пекин ще удвои запасите си от бойни глави.

Прогнозата беше предложена от директора на агенцията за отбранително разузнаване генерал-лейтенант Скот Бериер, докато той даваше показания по време на изслушването на въоръжените сили на Сената на Капитолийския хълм във Вашингтон, окръг Колумбия, в подробности относно глобалните заплахи, пред които са изправени САЩ.

"Усилията на Китай да разшири влиянието си се оценяват като една от най-големите заплахи, пред които са изправени Съединените щати, според голям годишен разузнавателен доклад, публикуван на 13 април, който също предвижда Пекин в Китай да става все по-агресивен - разширявайки проекцията си на мощност по света, включително в Африка. Сам съм виждал доказателства за това. Директорът на @ОтбранителнотоРазузнаване Ел Ти Джи Бериър потвърди днес, че Китай се стреми да разположи военни сили в Африка, както и в Латинска и Южна Америка." - написа в Туитър сенатор Джим Инхофе.

Ядрените сили на Китай, обхващащи множество наземни мобилни ракети, ядрени ракетни подводници и бомбардировачи, според Федерацията на американските учени имат арсенал от около 260 общи бойни глави към 2015 г.

Според базираната във Вашингтон асоциация за контрол на оръжията, предполагаемият брой на ядрените глави на китай е 290.

В последния доклад на китайското военно министерство на отбраната се посочва, че запасът на китайските бойни глави „понастоящем се изчислява на нещо в долната граница на 200-те“.

Миналата година DIA оцени, че Народната освободителна армия на Китай е на път да удвои запасите си от ядрени бойни глави до 2030 година. „Оттогава Пекин ускори ядрената си експанзия и е на път да надмине предишната ни прогноза", казват те.

"Очаква се ядрените сили на Народно-освободителната армия на Китай да продължат да нарастват, като запасите им от ядрен материал вероятно ще се удвоят най-малко през това десетилетие и ще увеличат заплахата за родината на Съединените щати “, каза генерал Берие.

Според генерала ускореното натрупване на ядрено оръжие е част от „масивна военна модернизация“ от Пекин, започнала да служи като „възпиращ фактор“.