САЩ налагат санкции на лица, свързани с иранската ядрена програма

Новини
18:12 - 21 Септември 2020
1472
САЩ налагат санкции на лица, свързани с иранската ядрена програма

САЩ ще наложат санкции на 20 физически и юридически лица, свързани с иранската ядрена програма, твърди пред Ройтерс официален представител от президентската администрация, пожелал да остане анонимен.

Санкциите засягат всеки, който купува или продава конвенционални оръжия от Иран. По думите на държавния секретар Майк Помпейо така Иран няма да има възможност да купува китайски танкове или руски противовъздушни системи и да препродава оръжия на Хизбула.

Според източника на Ройтерс Техеран разполага с достатъчно материал, за да разработи ядрено оръжие до края на годината, възобновено е и сътрудничеството между Иран и Северна Корея за разработване на ракети с голям обсег.

Американският президент Доналд Тръмп ще издаде заповед, която ще позволи на Съединените щати да накажат всеки, който купува или продава конвенционални оръжия на Иран с вторични санкции, които ще блокират достъп до американския пазар.

Вероятната причина за тази заповед е наближаващото изтичане на срока на действие на оръжейното ембарго на ООН за Иран на 18 октомври, отбелязва Ройтерс. Това ембарго беше договорено по силата на ядреното споразумение с Иран от 2015-та година.

Още миналата седмица американският държавен секретар Майк Помпейо обяви, че ще се обърне към ООН тази седмица за връщане на всички санкции срещу Иран.

"Това все още е опасно място, Ислямска република Иран има теократичен режим, който иска да създаде нестабилност, молим се за иранския народ да види светлината. Така Близкия изток ще стане по-безопасен, ще има по-малко загуба на живот не само за израелците, но и за палестинците и за целия свят", заяви Помпейо.

Миналия месец Съединените щати активираха 30-дневен процес, който връща от вчера санкциите, които трябваше да бъдат облекчени според ядреното споразумение през 2015-та година. Според другите страни по ядрената сделка - Франция, Великобритания и Германия - Съединените щати нямат право едностранно да връщат санкции, а 13 от 15-те държави от Съвета за сигурност на ООН твърдят, че Вашингтон не може да предприема подобно действие, тъй като се оттегли от ядрената сделка преди две години.

Новите санкции срещу Иран са част от опитите на Доналд Тръмп да ограничи регионалното влияние на Иран и идват седмица, след като Съединените щати постигнаха споразумения с Обединените арабски емирства и Бахрейн за нормализиране на отношенията с Израел.