САЩ наливат 7 млрд. долара в енергийни проекти в Румъния

Актуални новини
12:18 - 15 Октомври 2020
1386
САЩ наливат 7 млрд. долара в енергийни проекти в Румъния

Съединените щати са готови да предложат на Румъния финансиране от 7 милиарда долара за проекти в енергетиката и пътната и железопътната инфраструктура, съобщава "Зиаре".

Виа Карпатия - магистралата, която свързва три морета и се простира от Констанца до Гданск, и железопътното трасе Rail-2-Sea - част от военната стратегия за укрепване на Източния фланг на НАТО, отново влязоха в дискусиите по повод подписването на меморандум между двете страни.

В петък, 9 октомври, посланикът на САЩ в Букурещ Адриан Цукерман обяви, че ще започнат проектите за магистрала и за железопътен път от Констанца до Гданск, част от военната стратегия за укрепване на Източния фланг на НАТО за придвижване на военните на Алианса и за износ на американска технология. 

"Приветствам инициативата на САЩ - нашият стратегически партньор, да подкрепи икономическото и енергийното развитие на Румъния, а сега и пътната и железопътната инфраструктура. Двата големи проекта - Rail-2-Sea и Виа Карпатия - ще получат важна подкрепа за развитие на инфраструктурата, която да свърже Констанца на Черно море с Гданск на Балтийско море.

Тези инфраструктурни проекти ще бъдат от реална полза за икономиките на страните партньори, както и за икономиките в региона. И двата проекта предвиждат привличане на частни фондове.

В този контекст съобщението на американската администрация може само да насърчи инвестиционните фондове да подкрепят тези проекти", заяви румънският транспортен министър.