САЩ настояват Иран да спре да продава дронове на Русия

Украйна
11:50 - 16 Август 2023
1817
САЩ настояват Иран да спре да продава дронове на Русия

САЩ настояват Иран да спре да продава въоръжени дронове на Русия като част от дискусиите за по-широко неписано споразумение между Вашингтон и Техеран за деескалация на напрежението, съобщава "Ройтерс".

Според САЩ Москва използва ирански дронове във войната в Украйна, както и резервни части за безпилотните самолети от страната.

Администрацията на Байдън е повдигнала въпроса пред държавата по време на непреки преговори в Катар и Оман, според неназовани източници на Financial Times.

Дискусиите се провеждат успоредно с преговорите по споразумение за обмен на затворници между страните, което до тук е довело до прехвърлянето на четирима ирански граждани на САЩ от затвора в домашен арест миналата седмица.

Според ирански дипломат Техеран, който официално отрича негови дронове да се използват в Украйна, многократно е приканвал Москва да спре да ги разполага в конфликта. Вашингтон обаче иска "по-конкретни стъпки".

Размяна на затворници и допълнителните неофициални споразумения между страните биха отбелязали първия пробив при съживяването на ядреното споразумение от 2015 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза във вторник, че САЩ следват стратегия за възпиране, натиск и дипломация, за да гарантират, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Целта е Техеран да бъде държан отговорен за нарушенията на човешките права и "предоставянето на дронове на Русия".

"Бяхме ясни, че Иран трябва да намали ескалацията, за да създаде възможност за бъдеща дипломация", каза Блинкен.

Преговарящите се надяват непреките преговори да доведат до деескалация. За Иран това би означавало да се съгласи да не обогатява уран над 60% чистота, да подобри сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия и да се ангажира да не атакува американците, според иранският служител и друг източник, запознат с преговорите.

В замяна Вашингтон няма да налага нови санкции на Иран, с изключение на такива, свързани с правата на човека. От САЩ освен това за готови да отпуснат контрола си върху въведените вече санкции за продажбите на петрол, каза иранският служител.

Иран освен това иска САЩ да убеди европейските си съюзници също да намалят натиска върху него, понеже икономиката му е задушена от санкциите на Вашингтон.

Техеран е допълнително загрижен че европейските страни, подписали ядреното споразумение от 2015 г., може да се опитат да наложат отново санкции през октомври, когато изтекат клаузите от споразумение, които ограничаваха програмата за балистични ракети на Иран.

"Много сме загрижени за октомври", каза иранския дипломат.

Дискусиите ще продължат в Катар и Оман, особено по отношение на Русия, добави той.

Според западен дипломат размяната на затворници може да помогне за изграждането на доверие между страните и добави, че сделката със затворниците е предпоставка за всякакъв напредък по ядрените стъпки за деескалация.