САЩ не допуснаха 10 членове на Русия в ООН

Ситуацията ще бъде основната тема на разговора между Лавров и Майк Помпео

Свят
11:47 - 24 Септември 2019
1330
САЩ не допуснаха 10 членове на Русия в ООН

Председателят на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косечев обяви, че не е получил виза за участие в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщават руските медии.

По думите му общо 10 членове на руската делегация не са получили виза, като САЩ не са ги оформили навреме. Косачев определи създалото се положение "възмутителна акция", която няма обяснение.

Както уточни той пред в. "Комерсант", сред тези, които не са получили виза, са Леонид Слуцкий, който е председател на комисията по външните работи към Държавната дума (долната камара на руския парламент), както и осем служители на руското външно министерство, включително главният преводач и началник на канцеларията на руския външен министър. Всички те трябваше да придружават руския външен министър Сергей Лавров при пътуването до Ню Йорк и участието в Общото събрание на ООН.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи инцидента като "възмутителен пример" за неуважение и "неизпълнение на задължения в качеството на прииемаща страна" от страна на САЩ.

Ситуацията ще бъде основната тема на разговора между Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпео.