САЩ не изключват удължаване на Нов СТАРТ с Русия

Маршал Билингсли, коментира, че може да има краткосрочно удължаване на настоящия договор

Свят
11:30 - 25 Юни 2020
1868
САЩ не изключват удължаване на Нов СТАРТ с Русия

САЩ могат и да удължат последния голям ядрен договор с Русия, но само при стриктни условия, обяви американски дипломат, цитиран от АФП.

САЩ и Русия проведоха разговори за споразумението Нов СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия), който ограничава ядрените бойни глави, но изтича през февруари 2021 г. Срещата се проведе във Виена на фона на спор около отказа на Китай да вземе участие.

Маршал Билингсли, който води американската делегация на преговорите с руснаците коментира, че Вашингтон не изключва дори и краткосрочно удължаване на настоящия договор.

"Ние сме склони да помислим за удължаване на това споразумение, но само при определени условия", каза той пред журналисти, след като запозна НАТО с провелите се в понеделник разговори.

Той поясни, че САЩ искат да видят напредък по отношение "невероятно притеснителната" ядрена програма на Китай и безпокойството около руското поведение извън ограниченията, заложени в Нов СТАРТ.

Дипломатът подчерта още, че е нужен режим за проверка, който може да възстанови някои нива на доверие, че и трите страни спазват ангажиментите, поети в бъдещо споразумение.

САЩ и някои натовски съюзници настояват Китай да участва в преговорите за ядрено разоръжаване, но Пекин отказва.

Билингсли каза още, че разговорите с Русия са били продуктивни и втори кръг преговори може да се проведе в края на юли или началото на август.

Ядреният арсенал на Китай бързо се разширява, но все още е много малък в сравнение с тези на САЩ и Русия.

Русия има 6375 ядрени бойни глави, включително и неразгърнатите, а САЩ - 5800.

Китай е третата държава в света с 320 бойни глави.

Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.