САЩ не желаят да осигурят някои оръжия на Израел

САЩ
11:18 - 29 Март 2024
926
САЩ не желаят да осигурят някои оръжия на Израел

Съединените щати не са дали на Израел всички оръжия, които е поискал, докато той продължава военните операции срещу "Хамас в Газа", каза председателят на Обединения комитет на началник-щабовете пред репортери в четвъртък.

"Въпреки че ги подкрепяме със способности, те не получиха всичко, което поискаха", каза генерал Чарлз Куинтън Браун на събитие, организирано от Defense Writers Group,

Това е отчасти "защото те са поискали неща, за които ние - или нямаме капацитет за или не желаем да предоставим, не точно сега, по-специално", каза Браун, висш военен офицер на Америка.

Той не предостави подробности за това какви оръжейни системи не се дават на Израел: "Аз не вземам такива решения за това какво отива или не".

На въпроса дали САЩ са спрели някаква помощ, за да накарат Израел да се съсредоточи повече върху хуманитарната помощ или защитата на цивилни - нещо, за което Белият дом критикува израелските сили, Браун отговори, че израелските искания се разглеждат през същата призма, използвана за искания от други страни: как те биха могли да повлияят на военната готовност на САЩ.

"Това е постоянен диалог", каза той.

Генерал-майор Пат Райдър, говорителят на Пентагона, не пожела да разясни коментарите на Браун по време на отделен брифинг в четвъртък, като каза само, че САЩ остават ангажирани с "дългогодишните си усилия да гарантират качественото военно предимство на Израел".

Впоследствие говорител на Браун излезе с изявление, в което пояснява, че неговите забележки за Израел са били "единствено във връзка със стандартна практика преди предоставяне на военна помощ на някой от нашите съюзници и партньори".

"Ние оценяваме американските запаси и всяко възможно въздействие върху собствената ни готовност, за да определим способността си да предоставим исканата помощ", каза говорителят, капитан от флота Джериъл Дорси. "Няма промяна в политиката на САЩ. Съединените щати продължават да предоставят помощ за сигурността на нашия съюзник Израел, докато се защитава от "Хамас"."

По-рано тази седмица Браун участва в срещата на министъра на отбраната Лойд Остин в Пентагона с израелския колега на Остин, Йоав Галант. Но Браун в четвъртък отказа да предостави пълни подробности за тази дискусия.

Той каза, че израелците са предоставили очертанията на техния оперативен план за очаквано нахлуване в град Рафах , в южната част на Газа до Египет.

"Получихме малко повече подробности за някои от широките концепции на хуманитарния план и преместване на цивилни, отколкото получихме за оперативната част", ​​каза Браун. "Така че нямам търпение да чуя как всичко това се съчетава."

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да навлезе в Рафах, за да унищожи последните бойци на "Хамас", въпреки опасенията на САЩ относно потенциалните цивилни жертви, около шест месеца след началото на войната, предизвикана от терористичната атака на Хамас на 7 октомври.