САЩ нямат данни за нова заплаха от Русия за Украйна

В следващите дни ще се състоят съдържателни дискусии по новия ред на стабилност и сигурност

Русия
11:09 - 08 Февруари 2022
1851
САЩ нямат данни за нова заплаха от Русия за Украйна

В момента САЩ не виждат пряка заплаха от Русия за източния фланг на НАТО от Русия. Това заяви пред репортери Джон Кърби, говорител на Министерството на отбраната на САЩ.

"Няма конкретни или допълнителни заплахи, идващи директно от Русия към източния фланг на НАТО", каза той.

В същото време Кърби подчерта, че САЩ продължават да виждат голяма концентрация на руски войски на границата на Русия и Украйна, както и в Беларус. Според предоставената от него информация групировката на руските войски на границата с Украйна включва "много повече от 100 000 души и продължава да нараства". "Но нищо не представлява пряка заплаха за източния фланг на НАТО", добави говорителят, цитиран от местни и чужди медии.

В следващите дни ще се състоят съдържателни дискусии по новия ред на стабилност и сигурност в Европа. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в Кремъл след преговорите му с Владимир Путин, продължили малко над пет часа.

Макрон заяви, че са необходими нови механизми за осигуряване на стабилност в Европа, но те не трябва да се развиват чрез преразглеждане на съществуващите споразумения. "Необходимо е да се изградят нови механизми, които да осигурят стабилност в региона, но тези нови разпоредби не могат да бъдат изградени чрез преразглеждане на договорите от последните 30 години и преразглеждане на основните принципи или ограничаване на основните европейски права", отбеляза той.

Русия и ЕС трябва да се споразумеят за конкретни мерки за стабилизиране на ситуацията и деескалация, добави още Макон. Според него е необходимо да се работи бързо, за да се избегне всякаква ескалация - напрежението в момента се повишава, което увеличава риска от дестабилизация. "Това не е в интерес на никого – нито Русия, нито европейците искат хаос и нестабилност в момент, когато континентът вече е пострадал от епидемията. Ето защо трябва да се споразумеем за конкретни мерки, за да стабилизираме ситуацията и да продължим към премахване на ескалацията", каза Макрон на съвместната пресконференция след преговорите.

Според него е необходимо първо Русия и ЕС да разрешат конфликта в Украйна. "Този конфликт е в центъра на напрежението, което изпитваме днес и, разбира се, е необходимо Русия и ЕС да разрешат конфликта, за да продължим напред в нашите отношения", добави Макрон. Той припомни и значението на нормандския формат. "Продължаваме усилията си в рамките на нормандския формат, за да изпълним изцяло споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Донбас", каза френският президент.