САЩ обеща на Украйна 60 млн. долара военна помощ

Новини
21:59 - 31 Август 2021
843
САЩ обеща на Украйна 60 млн. долара военна помощ

САЩ обеща 60 милиона долара военна помощ за Украйна преди утрешната среща в Белия дом между американския президент Джо Байдън и украинския му колега Володимир Зеленски.

Правителството на САЩ уведоми Конгреса, че помощта за Украйна е необходима заради "значително увеличение на руската военна активност по границата й", минометни атаки, нарушения на примирието и други провокации.

"Струпването на руски войски по украинската граница подчертава недостатъчния капацитет на украинската армия за защита от руско нахлуване", се казва в писмото до Конгреса.

"Спешно трябва да се предприемат действия за справяне със значителните празноти в капацитета на Украйна, за да се подсилят възпиращите възможности с оглед на настоящата руска заплаха", заявява правителството.

Помощта има за цел да покаже, че САЩ са ангажирани със сигурността на Украйна, която търси по-голяма подкрепа от Запада в момент на нарастващо напрежение с Русия.

Новият пакет ще включва и противотанкови ракети "Джевълин", които според Киев са важни за отбраната срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. През март Пентагонът обяви военна помощ за Украйна на стойност 125 милиона долара, включително два патрулни катера, които да съдействат за защитата на украинските териториални води.

Русия призова днес САЩ да окажат по-голям натиск върху Зеленски, посочва ДПА. САЩ би трябвало да използват влиянието си върху Зеленски, за да го убедят да изпълнява Минските договорености за отцепническите региони в Източна Украйна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс. Освен това Украйна би трябвало да спазва споразуменията, постигнати в Париж през декември 2019 г. с посредничеството на Франция и Германия, заяви Песков.

Зеленски пристигна днес на посещение във Вашингтон. Предвижда се той да обсъди в Пентагона военната ситуация в Източна Украйна и да се срещне с Байдън в Белия дом.