САЩ обмислят санкции срещу Китай заради руския нефт

Руската инвазия в Украйна дестабилизира петролните пазари

Украйна
11:43 - 27 Юли 2022
2033
САЩ обмислят санкции срещу Китай заради руския нефт

Американският сенатор от Републиканската партия Марко Рубио иска САЩ да наложат санкции на покупките от страна на Китай на петрол и други енергоносители от Русия в опит да бъде спряно финансирането на войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, предава Блумбърг.

Вносът на руски суров петрол от Китай нарасна тази година, тъй като най-големият потребител на енергийни доставки в света купува руското земно масло с отстъпка, докато Европа се отказа от него. Прекъсването на потока на руски суров петрол към Китай може да накара Пекин да се конкурира по-яростно с други големи купувачи, като Индия, за петрол от Близкия изток и Африка, което потенциално ще повиши допълнително цените, коментира американската агенция.

Рубио, републиканец от Флорида, представи законопроект във вторник заедно с колегите си републиканци Рик Скот, също от Флорида, и Кевин Крамър от Северна Дакота, който ще налага санкции на всяка компания или физическо лице, което застрахова или регистрира танкери, превозващи петрол или втечнен природен газ до Китай от Русия, според до офиса на Рубио.

Купувайки руска енергия, Китай подкрепя войната на тази страна в Украйна, казва Рубио. "Всеки субект, включително китайските държавни компании, който им помага в това усилие, трябва да понесе сериозни последствия", заяви той в изявление.

Предложението има големи шансове да достигне до гласуване в контролирания от демократите Сенат. Това противоречи на политиката на администрацията на Байдън, която има за цел да поддържа доставките на петрол на разумни цени, като в същото време ограничава енергийните приходи на Русия.

Министърът на финансите Джанет Йелън представи идеята за таван на цените, която би позволила на купувачите да продължат да използват руския суров петрол, ако се съгласят да плащат цени под пазарните. Администрацията все още формулира тази политика, докато се опитва да убеди европейските съюзници в подхода и да ги увери, че Русия няма просто да затвори крановете.

Руската инвазия в Украйна дестабилизира петролните пазари, вдигайки котировките на суровия петрол нагоре с около 30% тази година поради опасенията, че руският петрол ще бъде изключен от световната търговия и ще притисне и без това стегнатия пазар. Европейските страни вече обмислят нормиране на потреблението на природен газ, голяма част от който купуват от Русия, за да помогнат за запазване на доставките за зимата.